"Acest webinar nu a fost despre termoscanare. A fost un alt fel de webinar. Am vorbit despre oameni, despre responsabilitate, despre efectele deciziilor noastre. Am inteles ca nu se pune accent atat de mult pe hartii, pe proceduri si birocratie si ca suntem puternic influentati de informatiile false. Lipsa de cultura creeaza panica si ne revoltam, influentati artificial, impotriva unor legi care sunt scrise in interesul nostru, ca sa ne protejeze viata. In acest context, ar trebui sa interpretam aceste noi masuri in spiritul legii si nu in litera legii.
Astazi simt ca toti am vorbit parca aceeasi limba. Autoritatile sanitare, medicii, avocatii si specialistii in protectia datelor sunt in primul rand oameni si au acelasi scop: oprirea contaminarii cu virusul Sars-Cov-2. Normalitatea, in schimb, nu mai este aceeasi. Aceste virus chiar exista si societatea s-a schimbat, stilul tuturor de viata s-a schimbat. Depinde doar de noi daca reusim sa schimbam ceva cu adevarat in organizatia noastra sau lasam garda jos si implementam proceduri la nivel formal. Obiectivul tuturor specialistilor trebuie sa fie "zero persoane infectate" si daca atingem acest obiectiv, nici macar nu mai conteaza daca le luam sau nu temperatura.", a declarat Marius Dumitrescu, coordonatorul proiectului.
Perioada starii de alerta a debutat in 15 mai 2020 in Romania cu introducerea obligatiei pentru angajatori de a efectua triaj epidemiologic prin masurarea temperaturii angajatilor, inainte de a li se permite accestul in incinta. Măsurile de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă nu mentioneaza in mod explicit cum trebuie sa fie realizate aceste masuratori, cu ce tip de dispozitive medicale si ce pregatire sau instruire este necesara pentru personalul care efectueaza acest masuratori.
In plus, Ordinul emis de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si de Ministerul Sanatatii prevede ca angajatorul are obligatia sa desemneze un responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intră în unitate/instituţie si sa asigure triajul observaţional al angajaţilor prin verificarea temperaturii acestora la începerea programului de lucru şi ori de câte ori este necesar pe parcursul programului. Conform aceluiasi document, pe durata stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, toţi angajaţii din sectorul public şi privat au obligaţia sa accepte verificarea temperaturii corporale la intrarea în sediu, la începutul programului şi ori de câte ori revin în sediu.
In lipsa unor norme explicative, angajatorii care si-au propus deschiderea activitatii incepand cu 18.05.2020, au inceput sa implementeze fel de fel de proceduri. Sunt foarte putine cazurile in care aceste proceduri au fost create prin consultarea responsabilului SSM, a medicului de Medina Muncii, a avocatului si a responsabilului cu protectia datelor si astfel masurile procedurate tind sa creasca birocratia, sa prelucreze in mod excesiv datele personale, crescand astfel nivelul de risc.
In acest context, Portalul dpo-NET.ro - Data Protection Officers Network a organizat în data de 21 Mai 2020, în intervalul orar 18.00-20.00, o dezbatere online in cadrul unui Webinar Live.
Lectorii invitati ai acestui eveniment au fost:
- Dr. Horațiu Moldovan, medic primar Medicina Muncii, medic specialist Medicina Interna, Coordonator Unitatea de suport medical COVID-19 - SCJU Targu-Mures
- Dr. Horea Timiș, director DSP Arad, Coordonator COVID Arad, Caraș, Hunedoara și Timiș
- Av. Andreea Iancu, Partener IJV & Partners Cabinet de avocatură
- Daniela Cireașă, Consilier juridic în domeniul juridic și al protecției datelor, NetSpace - GDPR Division