Te-ai înscris la GDPR Summer Challenge?

Administratie Publica

Vizualizari: 10879

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Peste 50 de persoane s-au înscris până acum în concursul "GDPR Summer Challenge", motiv pentru care organizatorii au decis creșterea numărului de membrii într-o echipă la 5 persoane, astfel încât orice persoană interesată să poate participa. Înscrierile se fac individual, urmând a se stabili prin tragere la sorți membrii fiecărei echipe.

"De ce procedăm așa? La fel ca și în realitate, Responsabilul cu protecția datelor nu este înconjurat întotdeauna numai de prieteni și de persoane cunoscute. Credem totuși că fiecare participant va cunoaște în acest fel oameni cel puțin la fel de pasionați de GDPR, împărtășind astfel din experiența fiecăruia. Acest mod aleator de a stabili echipele ne permite să spunem ca acestă simulare se apropie de realitate si oferă șanse egale tuturor echipelor.", declară Cristian Donciu, organizator și redactor dpo-NET.ro.

Participarea este GRATUITĂ și persoanele interesate s-au putut înscrie până la data de 8 August 2019.

Fiecare echipa va reprezenta același tip de operator de date, vor primi același set de instrucțiuni, și va trebui sa gestioneze o serie de situații și provocări în domeniul protecției datelor, care pot fi întâlnite frecvent în viata de zi cu zi. Scopul este ca participanții să dobândească cât mai multă experiență practică din interacțiunea cu alți specialiști.La finalul acestui concurs, va fi publicat un raport asupra acestui studiu de caz, incluzând toate măsurile întreprinse și documentele transmise de operatori către Autoritate, devenind astfel o resursă valoroasă pentru dezvoltarea profesională a oricărui Responsabil cu protecția datelor.

Important! Te informăm că raportul de studiu de caz va fi întocmit fără a menționa numele membrilor echipelor participante. Dreptul de proprietate și de publicare a raportului de studiu de caz revine în totalitate organizatorului.

Să nu crezi că va fi o joacă! Sperăm ca probele pe care le-am pregătit să vă pună  realmente în încurcătură pe parcursul celor 5 zile.

Juriul, adică membri „Autorității”, vor decide, în baza unor criterii clar prestabilite, echipele care și-au făcut cel mai bine treaba, adică câștigătorii primei ediții a concursului GDPR Summer Challenge!

Sigur te-ai gândit că poate este un concurs „aranjat” și nu vei avea șanse la primul loc, dar hai să-ți spunem cine a acceptat să facă parte din Autoritatea de Supraveghere GDPR Summer Challenge (ASGSC) și sigur te vei convinge că este un concurs pe cât se poate de serios.

Apropo, procesul de „recrutare” a membrilor juriului este în plină desfășurare și lista finală poate fi suplimentată cu alte nume la fel de răsunătoare. ;)

Membrii „Autorității de Supraveghere” GDPR Summer Challenge (ASGSC) - ediția August 2019

☑ Catalin Giulescu

Director Directia pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date, fost Responsabil cu protectia datelor personale al Ministerului Afacerilor Interne

☑ Sergiu Bozianu

Președinte al Asociației pentru Protecția Vieții Private, Fost Director Adjunct -  Direcția Generală de Supraveghere și Conformitate la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova

☑ Ungureanu Felicia

Controlor Principal, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova

☑ Conf. Univ. Dr. Nicolae Ploesteanu

Directorul Centrului pentru Protecția Datelor - Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș

☑ Marius Dumitrescu

Președintele Asociației Specialiștilor in Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD)

☑ Av. Dr. Raul Felix Hodos

Președinte al Societății Române de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Tîrgu Mureș (SOROCAPP), Avocat și practician în insolvență, coordonator al „Hodoș și Asociații” și „Hodoș Business Recovery”

☑ Cristiana Deca

IAPP Romanian KnowledgeNet Chair, Data Protection Specialist și Legal Advisor @ Decalex

☑ Av. Alin Olteanu

Avocat partener al Casei de avocatura “Olteanu și Asociații” București

☑ Rusu Natalia

Vicepreședinte al Asociației pentru Protecția Vieții Private, Fost Șef Direcția Relații Externe și Integrare Europeană la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova

☑ Cristian Donciu

Redactor dpo-NET.ro, Director Marketing Asociația Specialistilor in Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD)

☑ Iulian Nastasa

Expert tehnic, Responsabil Protecția Datelor UMF Carol Davila

Etapele procesului de înscriere în concurs

După completarea formularului de înscriere, fiecare participant va primi un email cu informații suplimentare privind finalizarea procedurii de înscriere în concurs.

Apropo, dacă nu vrei ca lumea să știe cine ești, poți participa undercover. Tu ne zici nickname-ul pe care îl vrei iar noi îți îndeplinim dorința. Îți vom crea un cont în platforma de comunicare Workplace by Facebook și îți vom trimite prin email credențialele pentru autentificare. Imediat ce va fi cunoscută componența echipelor, în urma tragerii la sorți, te vom anunța care sunt colegii cu care va trebui să colaborezi pentru a avea șanse reale la locul 1.

Te vom anunța sâmbătă (10.08.2019) cine îți sunt colegii și cum poți intra în contact cu ei ca luni (12.08.2019) să fiți pregătiți de prima provocare a acestui concurs.

Nu v-am zis nimic de premii!!!

Și nici nu vă spunem, acum! Nu vrem să participe nimeni cu gândul la premii ci doar din dorința de a lua legătura și de a colabora cu alți specialiști pasionați de protecția datelor. Ce ne dorim cel mai mult este să vă încurajăm să împărtășiți din cunoștințele și experiența fiecăruia dintre voi astfel încât să avem posibilitatea ca toți să învățăm unii de la alții. Suntem o comunitate mică motiv pentru care vă propunem să creștem toți, împreună!

 

 

Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 

NOU! Consultă Registrul Amenzilor GDPR pentru mai multe informații despre sancțiunile acordate în baza Regulamentului 2016/679


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Dispozițiile legale care au permis accesul partidelor la listele suplimentare sunt neconstituționale

Administratie Publica

Vizualizari: 416

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Conform unui comunicat de presăp transmis de ASCPD – Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor, suntem informati ca avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la dispozițiile legale care au permis accesul partidelor politice la listele suplimentare, în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019.

Excepția de neconstituționalitate vizează art. VII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2019 care prevede căReprezentanții formațiunilor politice în birourile electorale ale secțiilor de votare pot primi, la cerere, copii ale listelor electorale suplimentare, în condițiile stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central”.

Prin petiția înaintată Avocatului Poporului în luna noiembrie 2019, Asociația  Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) împreună cu Asociația Expert Forum și-au exprimat îngrijorarea cu privire la respectarea principiilor fundamentale ce țin de protejarea vieții private a persoanelor, în urma accesului formațiunilor politice la datele votanților consemnate în listele suplimentare întocmite cu ocazia alegerilor pentru desemnarea Președintelui României din Noiembrie 2019.

Conform statisticilor BEC, în turul I al alegerilor pentru Președintele României 1.721.911 de votanți au fost înscriși pe listele suplimentare, în timp ce în turul II au fost înscriși 2.094.401 de votanți. Listele suplimentare conțineau date personale precum nume, CNP, domiciliu, semnătura, seria și numărul actului de identitate ale votanților înscriși pe acele liste.

Este tot mai evident rolul societății civile în protejarea drepturilor oamenilor, în special atunci când ingerințele vin din partea instituțiilor statului. Dar poate cel mai important este ca persoanele să conștientizeze că le sunt încălcate drepturile și să semnaleze aceste lucruri organizațiilor care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Dorim să le mulțumim celor care au făcut parte din comisiile secțiilor de votare și care ne-au semnalat suspiciunile lor cu privire la încălcarea principiilor protecției datelor personale în urma solicitării partidelor politice a listelor suplimentare. Ne-au fost semnalate cazuri în care Președinți ai secțiilor de votare au fost forțați să acorde accesul la listele suplimentare, fiind amenințați că refuzul lor ar constitui o încălcare a legii, riscând sancțiuni. Dar iată că Avocatul Poporului, prin ridicarea excepției de neconstituționalitate, practic a confirmat faptul că însăși prevederea legală, care a condus la această situație incredibilă într-o societate modernă, a încălcat dreptul la viață privată și implicit Constituția României. Este important să ne cunoaștem drepturile, este foarte important să conștientizăm când acestea sunt încălcate și să solicităm ajutorul organizațiilor atunci când consideram că singuri nu ne putem apăra.” a declarat Marius Dumitrescu, Președinte ASCPD.

Constatările Avocatului Poporului
  • Dispozițiile legale care permit ca aspecte esențiale care vizează protecția datelor cu caracter personal (interesul legitim, modalitatea de realizare a copiilor listelor electorale suplimentare prin măsuri adecvate de protecție, informarea persoanelor vizate, asigurarea transparenței de către operator) nu pot fi reglementate printr-un act administrativ (în cazul nostru printr-o Decizie a BEC)
  • Soluția legislativă prevăzută de art. VII din OUG 64/2019 contravine normelor de tehnică legislativă
  • Autoritatea Electorală Permanentă are obligația de a verifica îndeplinirea următoarelor obligații de către partidele politice:
  1. evaluarea interesului legitim, prin realizarea unui test de necesitate din care să reiasă, prin analiza scrisă, detaliat, faptul că interesul legitim exprimat prin cerere prevalează asupra drepturilor și libertăților persoanelor vizate
  2. au capacitatea de asigurare, prin măsuri tehnice și organizatorice adecvate respectarea principiilor privind protecția datelor precum și asigurarea securității și confidențialității datelor cu caracter personal.
  3. să existe o instruire periodică cu privire la obligațiile ce le revin persoanelor care au acces la aceste date
  • Fotografierea cu telefoanele mobile personale a listelor conținând datele alegătorilor nu conferă nicio garanție a asigurării securității și confidențialității datelor
  • Alegătorii ar trebui informați cu privire la această prelucrare, pentru a-și putea exercita drepturile prevăzute de lege, de a solicita cel puțin ștergerea
  • Nu sunt reglementate garanțiile în vederea securității și confidențialității datelor transmise către formațiunile politice, astfel că dispozițiile legale criticate generează riscuri la adresa cetățenilor și a persoanelor

Considerând cele de mai sus, Avocatului Poporului a admis faptul că prevederile art. VII din OUG 64/2019 încalcă dispozițiile art. 26 (dreptul la viață privată), art. 73 alin. (3) și implicit art. 1 alin. (5) din Constituția României

Despre Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) – România

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) este creată cu scopul de a informa și de a reuni profesioniștii care doresc să gestioneze cu succes punerea în aplicare a Regulamentului General privind Protecția Datelor 2016/679 și a legislației aferente, funcționând ca un organism consultativ profesionist pentru persoane și organizații. ASPDC este o organizație non-guvernamentală, autonomă, apolitică și non-profit care ajută la definirea, susținerea și îmbunătățirea profesiei de Responsabil în protecția datelor și a altor specialiști în domeniu și își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2000.

ASCPD ghidează persoanele responsabile în protecția datelor și alți specialiști în domeniul confidențialității datelor în rezolvarea numeroaselor probleme juridice, tehnice și organizatorice pentru a obține un echilibru adecvat între interesele persoanelor vizate, care necesită protecție, și cele ale operatorilor.

Obiectivul ASCPD este de a oferi soluții concrete la problemele cu care se confruntă specialiștii în confidențialitate și protecția datelor, de a crește gradul de conștientizare a legislației și de a oferi membrilor săi un forum în care aceste subiecte să poată fi dezbătute, precum și un loc de pregătire profesională continuă. ASCPD militează pentru îmbunătățirea gradului de conștientizare cu privire la tehnologiile și legile care pun în pericol viață privată, pentru a se asigura că publicul este informat și implicat. Mai multe detalii găsiți pe www.ascpd.ro

Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 

NOU! Consultă Registrul Amenzilor GDPR pentru mai multe informații despre sancțiunile acordate în baza Regulamentului 2016/679


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Anul 2019 văzut prin ochii unui GDPR-ist, 10 momente memorabile

Administratie Publica

Vizualizari: 34994

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Este sfarsit de an si fiind un moment de bilant nu pot sa nu ma gandesc la cat de multe lucruri am realizat pe plan profesional si mai ales la cat de multe am invatat. Inca nu ma grabesc sa trag concluziile, daca a meritat efortul, daca am reusit sa schimb putin mentalitatea oamenilor in ceea ce priveste perceptia asupra importantei datelor cu caracter personal si prefer sa ma gandesc la momentele mele preferate, profesional vorbind, care au avut loc in acest an.

Primul lucru care mi-a venit in minte a fost o intrebare pe care am primit-o de multe ori in acest an: " De ce faci toate astea?". Ei bine, recunosc ca nu am avut niciodata un raspuns pregatit si am improvizat de fiecare data, chiar daca nu am oferit un raspuns convingator. Astazi in schimb stiu raspunsul: "Pentru ca pot! Pentru ca vreau!". A fost nevoie de o secunda de curaj de fiecare data cand am lansat orice proiect riscant sau cand am iesit din zona de confort cu care eram obisnuit si am facut un pas in fata si am vorbit oamenilor la conferinte sau prin intermediul comunicatelor de presa. Nu am fost in nici un moment singur, am avut sustinerea unei echipe care stie cat de importanta este incurajarea si ajutorul exact atunci cand ai nevoie. Cred ca aceasta temere de a fi singur in fata unei provocari profesionale atat de mari a fost si motivul pentru care majoritatea colegilor mei au ales sa se inscrie in Asociatia Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor din Romania, gasind aici in primul rand un grup de oameni care au aceeasi temere si care au nevoie de indrumare si acces la resurse si informatii unitare.

Este greu sa selectez doar zece momente care au avut loc in acest an si care mi-au adus o satisfactie profesionala. Au fost mult mai multe decat atatea, si simplul fapt ca nu au ajuns in topul preferintelor nu inseamna ca sunt mai putin importante.

 

Locul 10 - Membrii ASCPD au reprezentat România la CPDP 2019 Bruxelles

O delegație formată din 20 de membri ai Asociatiei Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor au participat la cea de-a 12-a ediție a Computers Privacy & Data Protection Conference ce s-a desfășurat în Bruxelles în perioada 29.01-01.02.2019. Această conferință adună în fiecare an academicieni, avocați, practicieni, factori de decizie politică, din industrie și societatea civilă din întreaga lume, oferindu-le o arenă pentru a face schimb de idei și pentru a discuta ultimele probleme și tendințe emergente. Această formulă multidisciplinară unică a ajutat CPDP-ul să devină una dintre cele mai importante conferințe de protecție a datelor și confidențialitate din Europa și din întreaga lume.

Prin participarea ASCPD cu un numar așa de mare de membri am reușit să transmitem un mesaj clar că România depune eforturi reale în demersul de a implementa principiile Regulamentului (UE) 2016/679 și chiar dacă numele țării noastre a fost amintit de mai multe ori, în contexte nefavorabile, ne angajăm ca pe viitor să schimbăm acest lucru. Participarea la acest eveniment a fost o ocazie deosebită să interacționăm personal cu reprezentanții Comisiei Europene,  European Data Protection Board (EDPB), Information Commissioner’s Office (ICO), Commission nationale de l’informatique et des libertés (CNIL) sau de la companii internaționale precum Google și Facebook. 

Locul 9 - Realizarea studiului ce a avut drept scop evaluarea gradului de conştientizare, în rândul persoanelor fizice (vizate), a importanţei datelor cu caracter personal

Acest studiu s-a desfășurat în perioada 6-28 Februarie 2019. În urma analizei concluziilor acestui studiu, ASCPD a decis inițierea unei campanii naționale de conștientizare a datelor cu caracter personal, prin obținerea statutului și promovarea unui mesaj de interes public către toată populația. Mai mult, ASCPD a realizat, împreună cu Prof.Daniel J. Solove de la Facultatea de Drept a Universității George Washington, o sinteză în limba română a întregului Regulament (UE) 2016/679, într-o singură pagină A4.

In urma analizei rezultatelor am concluzionat ca romanii au un grad redus de conștientizare asupra tuturor tipurilor de date cu caracter personal, dar cu toate acestea au un puternic simț de proprietate, 97.3% afirmând că doresc să fie informați dacă aceste date sunt furate sau pierdute și 87.4% confirmând importanța acestor date pentru ei. 9% declară că este dificil să își protejeze propriile date cu caracter personal în condițiile în care 24.7% nu au auzit încă de Autoritatea din România responsabilă cu protejarea drepturilor privind protecția datelor cu caracter personal (ANSPDCP)

Personal cred ca persoana fizică în sine a devenit o provocare pentru întreg sistemul de protecție a datelor din România, deoarece prin lipsa de educare, întreg corpul profesional se confruntă cu solicitări nejustificate și insuficient documentate privind ștergeri selective sau rectificări neîntemeiate a informațiilor înregistrate în documente. Cu siguranță aceste solicitări nu vor fi soluționate în favoarea persoanei vizate, existând mai multe reglementări specifice în ceea ce privește termenul de retenție și posibilitățile de acces restricționat și condiționat. Gardianul modului în care se respectă confidențialitatea și mecanismele de protecție a datelor cu caracter personal rămâne Responsabilul privind protecția datelor, o meserie nou aparută, care se confruntă probabil cu cele mai mari provocări profesionale datorită caracterului general al Regulamentului (UE) 2016/679 și lipsei unor repere unitare privind interpretarea și implementarea lui.

Locul 8 - Campania "Stirile false - adevarate bombe invizibile"

În contextul Zilei Internaționale a Păcălelilor, anunțul Asociației Specialiștilor în Confindențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) prin care se anunța lansarea pe data de 1 Aprilie 2019 a unei soluții “miracol” privind implementarea GDPR, fără a fi necesară implicarea unui specialist, a fost o utopie și  nu a fost altceva decât o știre falsă (fakenews), în încercarea de a trage un semnal de alarmă asupra acestui fenomen prezent pe piața din România. Sute de persoane și-au oferit datele personale în mod gratuit, fiind în căutarea unei soluții doar formale și mai ales ieftine la implementarea principiilor GDPR în propria firmă. Am facut apel la toți operatorii să consulte pe site-ul asociației ghidul ASCPD privind implementarea GDPR, apreciind totodată că soluțiile formale, fără implicarea unui specialist, nu îi vor ajuta în procesul de obținere a conformității.

Asemenea bisturiului în mâinile unui chirurg priceput, un kit GDPR poate fi un instrument de un real ajutor pentru un specialist în protecția datelor. Dar ce ne facem când bisturiul ajunge pe mâna unei persoane fără experienta în domeniul medical? Te-ai mai lăsa operat de aceasta persoană? Poate comparația este exagerată, GDPR-ul nu te omoară, însa datele tale ajunse din neglijenta în mâini răuvoitoare, îți pot produce probleme foarte mari: furtul banilor din cont sau de pe card,  furtul de identitate, credite făcute în numele tău etc. Acestea sunt doar câteva din cele mai frecvente riscuri.

 

Locul 7 - Organizarea conferintelor nationale in domeniul protectiei datelor si managementului sanitar 

Anul 2019 a insemnat pentru mine si organizarea celei de-a doua editii a Conferintei Nationale privin Protectia Datelor in Domeniul Sanitar (CNPDDS2019) si cea de-a sasea editie a Conferintei Nationale de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS 2019), realizand ca domeniul protectiei datelor cu caracter personal incepe sa devina un subiect de interes. Am sustinut mai multe prezentari si ma bucur ca am gasit o comunitate de persoane interesate de acest domeniu, care imi impartasesc opiniile.

În tot acest GDPR este vorba despre oameni, sau mai bine spus despre NOI! Nu este vorba despre creşterea birocraţiei şi despre proceduri sufocante. Este vorba despre respectul pe care trebuie să îl acordăm şi să îl obţinem unii de la ceilalţi, respect de care am uitat datorită banilor obţinuţi prin tranzacţionarea datelor personale şi a informaţiilor confidenţiale, efect direct al evoluţiei exponenţiale a tehnologiei.

Noi, ca operatori de date, trebuie să renunţăm la a mai căuta soluţii formale. Complianţa GDPR nu se obţine apăsând butonul „Print“, orice operator care alege această cale rămâne la fel de expus riscurilor. Spitalele din România sunt atacate pentru că sunt vulnerabile și este profitabil având în vedere valoarea informațiilor și caracterul sensibil și mai ales precedentele create prin plata rascumpărării accesului la date. Putem evita aceste incidente dacă în primul rând renunțăm la mentalitatea că “mie nu mi se poate întâmpla” și investim în instruirea resurselor umane, implementând planuri și proceduri de lucru în caz de atac cibernetic și alocând fonduri pentru a impune măsuri adecvate de protecție tehnică și organizatorică.

 

Locul 6 - Schimbul de experienta realizat in Republica Moldova

In perioada 22-24 mai 2019, în cadrul parteneriatului de colaborare încheiat la 28 ianuarie 2019, cu ocazia Zilei Europene pentru Protecția Datelor, Asociația pentru Protecția Vieții Private a primit la Chișinău, în vizită de lucru și schimb de experiență profesională, pe reprezentanții Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor din România.

Având în vedere interesul sporit față de acțiunile realizate de către instituțiile publice din Republica Moldova, în domeniul protecției datelor cu caracter personal și a asigurării nivelului adecvat de securitate de către entitățile vizate, au avut loc mai mult intalniri cu conducerea și reprezentanții Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Inspectoratului General al Poliției, Curții de Conturi, Casei Naționale de Asigurări în Medicină, și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul întâlnirilor cu aceste autorități, următoarele aspecte au fost analizate:

  • Provocările implementării GDPR în Republica Moldova și în România în primul an de aplicare;
  • Proiecte de informare, instruire sau îndrumare a persoanelor vizate și a operatorilor;
  • Colaborarea dintre instituțiile publice și sectorul privat, inclusiv cu organizațiile non-guvernamentale;
  • Perspectivele implementării legii naționale din Republica Moldova în domeniul protecției datelor cu caracter personal în activitatea cotidiană, proiecte de informare, instruiri sau îndrumări privind bunele practici elaborate (contextul legislativ, jurisprudență națională);
  • Pregătirea implementării noului proiect de lege care vine să transpună Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) în Republica Moldova;
  • Numirea, rolul și atribuțiile DPO (Responsabil cu protecția datelor personale) în cadrul instituțiilor publice din România și Republica Moldova;
  • Informații concrete despre procedura de lucru în relația cu persoanele vizate și operatorii de date cu caracter personal.

Am fost impresionați să constatăm că întreaga societate, nu numai instituțiile cu care am avut întâlniri de lucru, pun un accent deosebit pe protecția datelor cu caracter personal și a vieții private. Autoritățile Publice precum Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Inspectoratul General al Poliției, Curtea de Conturi, Casa Națională de Asigurări în Medicină și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au făcut o prioritate din implementarea legislației europene în acest domeniu, dar nu dintr-o obligație, ci ca un semn de respect pentru fiecare cetățean. Sunt convins că această vizită de lucru este doar prima etapă și dezvoltarea acestui parteneriat de colaborare va aduce beneficii pe termen lung, atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova.

 

 

Locul 5 - participarea la Websummit si la discursului lui Edward Snowden

Sunt si acum emoționat cand imi aduc aminte de  interesul a mii de participanți la WebSummit 2019 fata de un subiect despre care nici nu vorbeam acum un an: confidențialitatea și protecția datelor. Punctul culminant al primei zile de la WebSuumit a fost cu certitudine dialogul purtat intre jurnalistul de investigație, câștigător al premiului Pulitzer, James Ball si Edward Snowden, cel mai celebru denuntator din lume. Daca nu stiati,  Snowden este omul care a riscat totul pentru a expune sistemul Guvernului American de supraveghere în masă. Acest lucru l-a transformat in principala tinta a Guvernului American in ultimii ani, ajungand astfel sa se refugieze in Rusia, care i-a acordat azil si de unde continua sa inspire milioane de oameni. Neputand fi prezent la acest eveniment, din motive lesne de inteles, acesta a fost prezent prin intermediul a doua ecrane imense montate pe scena principala. Asa cum era de asteptat, principalele teme de discutie au vizat incalcarile vieti private de catre gigantii IT sau de catre guverne, astfel ca Regulamentul General de Protectie a Datelor (GDPR) s-a bucurat de o atentie deosebita. Iata cateva dintre cele mai interesante replici:

Cum arată o versiune mai bună a internetului si ce presupune acesta? Noi vorbim din interiorul UE în care se aplică GDPR ...

Aceasta este o legislație bună, în ceea ce privește efortul pe care încearcă să-l depună. Este GDPR-ul o soluția corectă? Cred că NU și cred că greșeala pe care o face se gaseste de fapt chiar în numele acestuia: Regulamentul General privind Protecția Datelor. (...) Problema nu este protecția datelor. Problema este colectarea datelor. Reglementarea protecției datelor presupune că, în primul rând, colectarea de date a fost adecvată si că nu reprezintă o amenințare sau un pericol. Aș spune că dacă am învățat ceva din 2013, este că până la urmă totul sa afla.

Una din noutatile introduse de GDPR sunt aceste amenzi mari, care pot ajunge la 4% cifra de afaceri. Există  giganți tehnologici pe care ți-ar plăcea să-i vezi confruntandu-se cu astfel de sanctiuni?

Sunt de parere că este un prim efort bun. Este inca la un nivel incipient, dar s-a reusit ridicarea acestei stachete și acest lucru este extrem de important. Aceasta nu este totusi o soluție optima. Chiar dacă GDPR-ul propune amenzi de 4% din  veniturile globale pentru gigantii IT, astăzi acele amenzi nu există. Și până când nu vedem că aceste amenzi sunt aplicate gigantilor IT, în fiecare an, până când își reformează comportamentul și încep să respecte nu doar litera, ci si spiritul legii, lururile nu se vor schimba. Și mai cred că ne oferă un fals sentiment de asigurare, deoarece acesti giganti IT care reprezinta in prezent cel mai mare pericol, sunt si companiile cu cei mai mulți avocați si care sunt capabili să submineze cel mai eficient sensul acestei legi.

(...) Legea nu este singurul lucru care te poate proteja. Tehnologia nu este singurul lucru care te poate proteja. Suntem singurul lucru care ne poate proteja și singurul mod de a proteja pe oricine este să îi protejăm pe toți!

Locul 4 - organizarea GDPR Summer Challenge

Ne apropiem de podium si deja imi este greu sa aleg proiectele in ordinea preferintelor. GDPR Summer Challenge a fost o competitie care s-a adresat  tuturor persoanelor interesate de aprofundarea și testarea cunoștințelor în domeniul protecției datelor, printr-un exercițiu practic care a durat 5 zile. In perioada 12-16 August 2019, fiecare echipa a trebuit sa gestioneze peste 20 de situații și provocări în domeniul protectiei datelor, scopul fiind ca participanții să dobândească cât mai multă experiență practică din interacțiunea cu alți specialiști.

Juriul, format de 12 specialisti in domeniul protectiei datelor, a avut sarcina dificila de a selecta echipa care va primi titlul de "GDPR Summer Challenge 2019 Champion". Mi-au ramas aprope de suflet mesajele pe care membrii juriului le-au transmis la finalul competitiei:

"A fost fascinant sa vad cate perspective pot exista asupra unei singure probleme. Desi in Romania piata de privacy este inca la inceput, constat cu mandrie ca inceputul este unul bun. Consultatii participanti la concurs sunt pregatiti pentru a face face cerintelor pietei, cu toate astea nu trebuie sa uitam ca este nevoie sa ne pregatim continuu pentru a putea face fata provocarilor si schimbarilor cu impact asupra vietii private. Astept cu interes si editia de anul viitor." declara Cristiana Deca - IAPP Romanian KnowledgeNet Chair, Data Protection Specialist și Legal Advisor Decalex. 

"Vreau sa va felicit pentru organizarea acestui concurs si pentru dezvoltarea site-ului dpo-NET.ro! Ati reusit sa scoateti din zona tabu Regulamentul General privind Protectia Datelor si sa cresteti consitentizarea acestui domeniu. Prin acest concurs demonstrati faptul ca exista un mare interes in zona protectiei datelor si am fost placut surprins de implicarea unui numar mare de specialisti in rezolvarea provocarilor zilnice. Felicitari concurentilor si mult succes in continuare!" este mesajul transmis participantilor de Alin Olteanu - Avocat partener al Casei de avocatura “Olteanu și Asociații” București

"Mă bucur nespus să constat că există un nivel bun de pregătire al tuturor echipelor și se observă extrem de bine că cel mai probabil cu toții sunt practicieni, căci altfel nu ar fi reușit să se descurce atât de bine într-un mediu „destul de ostil” pentru o săptămână de consultanță. Am apreciat în special acele abordări care nu s-au rezumat la analize, ci au propus și elaborat seturi de măsuri. Cred că astfel de consultanți pot face față provocărilor de variate feluri care apar în viața de zi cu zi pe linia prelucrării datelor cu caracter personal. Competiția a fost probabil unul dintre cele mai bune instrumente de formare și exersare a abilităților unui consultant sau ale unui responsabil cu protecția datelor." , a declarat Conf. Univ. Dr. Nicolae Ploeșteanu - Directorul Centrului pentru Protecția Datelor - Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

"Am observat o imbinare a limbajului juridic si tehnic la nivelul rapoartelor, este exact ce necesita rolul de DPO. Recomand cu caldura pastrarea unui nivel de detaliere ridicat, dar in acelasi timp sublinierea elementelor importante ce stau la baza deciziilor sau masurilor recomandate. In acest fel, rapoartele devin usor de citit de catre managementul superior sau de catre orice persoana din afara sferei de interes.“, sustine Roland Costea - Expert tehnic și trainer cu experiență demonstrată în domeniul Cibersecurity/ Protecția, Securitatea și Confidențialitatea Datelor, lucrează în prezent pentru compania Microsoft în calitate de Șef de securitate, conformitate și Arhitect de confidențialitate pentru Europa Centrală și de Est.

"Am fost onorat de participarea la acest eveniment cu elemente de extraneitate, unde participanții, atât pe filiera ofițerilor de protecție a datelor, cât și a Autorității de supraveghere au conjugat eforturile pentru a urmări un singur obiectiv firesc – asigurarea dreptului la viața privată în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal ca un drept inerent ființei umane. Așadar, am fost plăcut surprins de nivelul de pregătire al participanților, care în anumite spețe dădeau dovadă de o examinare minuțioasă și practică a problemei, înaintând anumite recomandări și acțiuni care se dovedeau a fi relevante și absolut necesare. Consider că acest eveniment a contribuit esențial la îmbunătățirea percepției asupra domeniului protecției datelor cu caracter personal.", declara Sergiu Bozianu - Președinte al Asociației pentru Protecția Vieții Private, Fost Director Adjunct -  Direcția Generală de Supraveghere și Conformitate la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova

Locul 3 - Cursul de la Spitalul “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși

Totul s-a intamplat in 17 Decembrie 2019, adica acum cateva zile, cand la invitatia domnului Constantin Poiană , managerul spitalului, am sustinut un curs introductiv de constientizare pentru angajatii spitalului. Cunosc echipa manageriala si o apreciez foarte mult. Principiul de baza dupa care se ghideaza aceasta institutie este diferit si as putea spune neobisnuit: omenia.

Ne adresam obligatoriu cu "Domnul Poiană", nu cu "Domnul Manager", si suntem corectati de fiecare data cand nu raspectam aceasta regula. Oamenii se sustin unii pe altii si isi doresc sa faca performanta intr-un mediu placut, intelegand importanta relatiilor interumane. Dar nu acesta este motivul pentru care acest curs ocupa un loc pe podium.

Cursul planificat sa inceapa la ora 9, a inceput culmea la ora 9 fix intr-o sala foarte mare si totusi neincapatoare pentru cadrele medicale care isi doreau sa obtina mai multe informatii despre confidentialitatea actului medical si provocarile protectiei datelor cu caracter personal. Am aflat ca au venit persoane si din alte spitale si eram rugat sa nu ma supar. Cum as putea sa ma supar cand vad atata dorinta de invatare ? Cursul a durat aproximativ patru ore si motivul pentru care a ajuns atat de usor in top 3 este ca am intrebat sala la un moment dat daca nu ar fi indicat sa luam o pauza si am primit un raspuns categoric si unanim: NU.

Sala a fost neincapatoare de la inceput pana la sfarsit, si nu pot decat sa multumesc managementului pentru modul in care a reusit sa atraga interesul pentru acest domeniu, pe care cei mai multi il igora. Toti participantii au inteles ca acest Regulament apara interesele si drepturile noastre, a fiecarei persoane fizice, si daca alegem sa il ignoram nu facem decat sa ne facem rau singuri si sa ne sabotam.

Locul 2 - Interviul cu Brittany Kaiser

În calitate de fost Director de dezvoltare a afacerilor la Cambridge Analytica, Brittany Kaiser este un celebru denuntator, demascând modul în care au fost influențați și manipulați oamenii, transformand datele în adevarate arme în acest război psihologic. Participand la #WebSummit 2019, a acceptat să imi ofere un interviu în exclusivitate despre interventiile straine in campaniile electorale din ROMANIA si importanta DPO-ului si recomandari pentru fiecare dintre noi.

În acest weekend avem alegeri prezidențiale în România. Referitor la informațiile care au vizat țara noastră, prezentate în documentarul Netflix, ne puteți oferi mai multe detalii? Ca o glumă, știți cine a câștigat deja aceste alegeri?

Nu am informații despre consultanții politici internaționali care lucrează acum în România, dar cu siguranță Cambridge Analytica a lucrat în România. Nu-mi amintesc pentru ce partid, însă Cambridge Analytica nu a fost singura companie. Cambridge Analytica avea și o companie similară care reprezenta cealaltă parte. Deci, este foarte important ca oamenii să fie conștienți că influența străină în alegeri este o realitate, companiile de consultanță politică sunt reale și nu au dispărut doar pentru că Cambridge Analytica nu mai există.

Așadar, este important ca oamenii să-și amintească că, în timpul alegerilor, ar putea fi ținta unor dezinformari. Ar putea fi influențați prin mesaje care să îi determine să nu ia parte la procesul electoral. Încercați să nu share-uiți astfel de mesaje mai departe pe rețelele de socializare. Întotdeauna ieșiți la vot, nu deveniți indiferenți față de ce se întâmplă pe scena politică și rămâneți implicați, indiferent de ce vă sugereaza o reclamă pe Facebook.

Există o soluție pentru combaterea știrilor false și a dezinformării?

Există soluții, dar abia acum încep să create. Cred că are de-a face foarte mult cu tehnologia blockchain, este foarte importantă identificarea și urmărirea faptelor și verificarea provenienței știrilor, dacă respectă ghidurile etice sau dacă jurnaliștii de investigație sunt persoane reale.
Trebuie să putem verifica articolele fără o documentare serioasă și din surse îndoielnice, pe care orice persoană le poate publica.

Care este cel mai bun sfat pentru mine ca catățean și consumator?

Sfatul meu este ca toată lumea să aibă grijă la modul în care sunt protejate datele personale. Trebuie să citiți termenii și condițiile, înainte de a descărca o aplicație și să realizați că în acel moment datele voastre sunt deja colectate. Dacă decideți că nu sunteți de acord cu termenii, atunci trebuie să vă dați seama că nu puteți utiliza aplicația respectivă, alegând confidențialitatea în dentrimentul confortului. Și dacă începeți să faceți acest lucru zilnic, atunci treptat veți fi capabili să recunoaști o prelucrare corecta și transparentă, și veți putea decide dacă vă împărtășiți datele sau să vă păstrați confidențialitatea, realizând că totul are un cost.

Dacă ne referim la Responsabilii cu protecția datelor, aveți o recomandare pentru aceste persoane care au devenit protectorii confiențialității ?

Fiecare Responsabil cu protectia datelor trebuie să impună organizației pentru care lucrează utilzarea datelor clienților, într-un mod cât se poate de transparent. Spuneți-i clientului ce date colectați despre el, nu utilizați politici de confidențialiatete confuze, spuneți clientului ce date doriți de la el, cereți-i să își actualizeze propriile date. "Acestea sunt datele tale pe care noi le deținem. Datele acestea mai sunt actuale? Încă vă plac aceste lucruri? Aveți aceeași culoare preferată? Aveți aceleași prefeințe pentru micul dejun?". Dacă veți răsplăti clienții oferindu-le un stimulent pozitiv, probabil că veți obține un set date relevante, în timp real, pe care le puteți utiliza eficient. Astfel, oamenii vor avea ocazia să inteleagă de ce aveti nevoie de datele lor și să își dea acordul pentru prelucrarea acestora.

Când un DPO lucrează pentru o organizație, acesta luptă pentru protejarea intereselor companiei sau pentru interesele persoanelor?

Responsabilii cu protectia datelor acționează în interesul persoanelor și se asigură că organizațiile respectă regulile etice pentru a-și proteja clienții.

Locul 1 - Lansarea Portalului Dpo-NET.ro - Data Protection Officers Network

Acest proiect s-a nascut in mintea mea pe 28 ianuarie 2019 de "Ziua Europeana a Protectiei Datelor" cand am decis ca trebuie sa fac ceva pentru nevoie mea de informare a oricarui viitor specialist in acest domeniu. Totul s-a petrecut foarte repede, intr-o noapte de vineri reusind sa strang la un loc toate articolele scrise de mine anterior si sa configurez o noua platforma. Sambata dimineata a avut loc lansarea, nici eu nu stiam la ce sa ma astept de la un astfel de proiect. Treptat a crescut numarul de vizitatori si timpul petrecut pe site, ajungand azi peste 12000 de persoane sa se documenteze pornind de la informatiile de pe site.

Ieri am aniversat articolul cu numarul 400 lansat pe platforma dpo-NET.ro si am realizat ca astazi dpo-net.ro nu este numai un site cu stiri. Am lansat treptat mai multe caracteristici ale portalului, am inceput cu forumul de discutii, apoi a urmat calendarul de evenimente, webshop-ul prin intermediul caruia promovam carti de specialitate. La scurt timp a aparut si modulul de resurse utile unde specialistii pot gasi deciziile autoritatilor, ghidurile si legile nationale si europene in domeniul protectiei datelor precum si registrul amenzilor GDPR care concentreaza toate informatiile privind sanctiunile acordate in Europa pentru nerespectarea Regulamentului 2016/679. Cursurile online au aparut intr-un mod firesc, platforma avand pana in prezent peste 500 de absolventi.

Pentru comunitatea specialistilor in protectia si securitatea datelor cu caracter personal este nevoie si de interactiune umane, nu doar cea online, motiv pentru care in noiembrie 2019 a fost debutul proiectului "dpo.Tools" prin care ne  propunem sa aducem in atentia persoanelor care si-au asumat cu curaj functia de Responsabil protectia datelor sau care ofera consultana in acest domeniu, instrumente care pot creste nivelul de performanta si mai ales informatii specifice care vor dezvolta profesionalismul serviciilor acestora. La prima editie am vorbit despre securitatea datelor stocate si in tranzit, riscuri si solutii pentru utilizarea dispozitivelor aflate in proprietatea angajatilor si care sunt utilizate in interes de serviciu si apoi la cea de-a doua editie am dezbatut conceptul de "operatori independeti" lansat in Romania ca o metoda de fuga de responsabilitate.

Urmeza noi evenimente dpo.Tools, lansari de noi module si functionalitati, participari la evenimente nationale si internationale si multe articole pentru aceasta comunitate de specialisti de care depindem noi cu totii, pentru ca drepturile noastre privind viata privata si protectia datelor sa fie respectate.

A fost un an greu, prin de evenimente si provocari profesionale, am pus pasiune in fiecare proiect si astazi realizez ca a meritat efortul, am inceput sa schimb putin mentalitatea oamenilor din jurul meu in ceea ce priveste perceptia asupra importantei datelor cu caracter personal si nu ma voi opri aici. 

 

Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 

NOU! Consultă Registrul Amenzilor GDPR pentru mai multe informații despre sancțiunile acordate în baza Regulamentului 2016/679


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

EDPB a realizat cea mai mare arhivă digitală dedicată specialiștilor în PDP

Deși a trecut abia un an și jumătate de la intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2016/679, mulți dintre cei implicați implicați în procesul de aliniere la acest […]

Un funcționar public condamnat la 6 luni cu suspendare pentru încalcarea GDPR

Conform unui comunicat transmis de Autoritata de Supraveghere din Marea Britanie (ICO),  un fost angajat în cadrul Departamentului de asistență și servicii sociale din Dorset a fost urmărit […]

A început Războiul de independență al operatorilor de date din România

Nu știu alții cum sunt dar eu când mă gândesc la operatorii de date cu caracter personal care își proclamă independența peste noapte mă apucă panica. Numai în […]

Legea care a permis partidelor să copieze listele suplimentare încalcă GDPR-ul!?

Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 (Regulamentului general privind protecţia datelor), în vigoare de la 31 iulie 2018, „riscă” să fie […]

ACTIVITATEA AUTORITĂȚII CERT-RO CONTINUĂ SĂ FIE FINANȚATĂ DE LA BUGETUL DE STAT ȘI ÎN ANUL 2020

Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice (sau „Legea NIS”), a suferit câteva modificări prin Legea nr. 231 din […]

Dacă ai votat pe listele suplimentare partidele au aflat totul despre tine. Iată ce poți face

Peste 1.700.000 de votanți au fost înscriși pe listele suplimentare din țară și din străinătate în timpul alegerilor pentru Președintele României din data de 10 Noiembrie 2019. Dacă […]

Protecția datelor personale, subiect controversat în practica instituțiilor publice și a agenților economici din România

Deși a trecut un și jumătate de punere în aplicare a Regulamentului general privind Protecția Datelor cu Caracter Personal (GDPR), încă există multe semne de întrebare cu privire […]

ANAF-ul impune actualizarea documentelor pentru a respecta GDPR

Clienții IFN-urilor si a CAR-urilor trebuie să semneze un nou acord​ prin care sunt de acord ca împrumutătorul să transmită datele personale la ANAF în vederea interogării informațiilor […]

15 recomandări GDPR pentru managerul de spital

“Mie nu mie se poate intampla, am băieți tineri și destepti la IT”  este argumentul unui manager de spital pentru a justifica lipsa de interes, resurse și timp […]

55.000 euro amenda GDPR aplicată unui SPITAL pentru nedesemnarea DPO-ului

Conform unui comunicat al Comitetul European pentru Protecția Datelor, la 12 august 2019, Autoritatea de supraveghere austriacă a aplicat o amendă administrativă unui operator care activează în sectorul […]

ANSPDCP a publicat Raportul activității sale în decursul anului 2018

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a publicat pe site-ul său un Raport al activității sale în decursul anului 2018. Conform Raportului, în anul […]

Poliția Română interzice utilizarea Whatsapp în interes de serviciu

Una rece, alta caldă După ce am criticat modul în care Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a întocmit caietul de sarcini al achiziției controversatului sistem de recunoaștere […]

Societatea civila contestă legalitatea implementării tehnologiei de recunoaștere facială

Mai multe organizații nonguvernamentale au transmis autorităților o SCRISOARE DESCHISĂ prin care îți exprimă îngrijorarea cu privire la respectarea principiilor fundamentale ce țin de respectarea vieții private, prin punerea în […]

Guvernul dorește îngreunarea accesului la informații publice

APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki) atrage atenția print-o postare pe site-ul său asupra faptului că „Secretariatul General al Guvernului vrea ca cetățenii care […]

Soluții pentru managementul și securitatea dispozitivelor mobile

Telefoanele mobile și tabletele nu mai sunt doar simple gadget-uri pe care le folosim ocazional ci au devenit extensii ale noastre, fără de care nu mai putem lipsi. […]

Cum păstrăm evidența activităților de prelucrare? Bonus: FORMULAR GRATUIT

Evidența activităților de prelucrare este pilonul central al proiectului implementării GDPR. Atunci când pornim pe lungul traseu al conformității GDPR important este primul pas pe care îl facem. […]

Avocatul Poporului atacă OUG privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul

În urma petiției depuse de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR – CH) și Centrul pentru Inovare Publică despre […]

De ce românilor nu le pasă de viața lor privată ?

La începutul săptămânii trecute citeam despre implementarea unui sistem de recunoaștere facială care va folosi camerele de monitorizare video (CCTV), webcam-urile, telefoane mobile, rețele de socializare și camere […]

Românii vor fi monitorizați de un sistem de recunoașterea facială

Camerele de monitorizare video (CCTV), webcam-urile, telefoane mobile, rețele de socializare, camere ATM din România vor fi monitorizate de un sistem de recunoaștere facială. Controversele din jurul acestei tehnologii […]

Cine sunt campionii GDPR Summer Challenge 2019 ?

68 de participanți, grupati in 14 echipe, au luat startul in concursul GDPR Summer Challenge 2019 GDPR Summer Challenge este o competitie organizata de Dpo-NET.ro – Data Protection […]