Progres istoric în domeniul protecției datelor la ICDPPC 2019

Noutati Internationale

Vizualizari: 1175

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

A 41-a editie a Conferinței Internaționale a Comisarilor pentru Confidețialitate și Protecția Datelor (ICDPPC) a avut loc la Tirana, Albania și a început cu sesiunea închisă, în cadrul căreia membrii participanți au stabilit cadrul legal care consolidează poziția grupului ca un forum internațional. "Este esențială crearea unei strategii de politici publice care să traseze o viziune clară pentru această organizație pentru următorii doi ani. Strategia actuală se bazează pe Declarația ICDPPC de la Madrid și pe Foaia de parcurs despre Viitorul Conferinței. Actuala strategie este  rezultatul unei colaborări internaționale semnificative", se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul evenimentului. 

Conferința Internațională a Comisarilor pentru Confidețialitate și Protecția Datelor (ICDPPC) este un forum anual mondial în cadrul căruia autoritățile de reglementare independente privind confidențialitatea, protecția datelor și libertatea informațiilor adoptă rezoluții la nivel înalt și recomandări adresate guvernelor și organizațiilor internaționale. Mai mult, viziunea ICDPPC este de a menține un mediu în care autoritățile de protecție a vieții private și de date personale din întreaga lume sunt capabile să acționeze eficient pentru a-și îndeplini mandatele, atât individual, cât și concertat, prin difuzarea cunoștințelor și a conexiunilor de susținere.

Conferința s-a organizat pentru prima dată în 1979 și de aproape patru decenii acum, a oferit un expertiza internațională în materie de protecție a datelor, confidențialitate și libertatea informațiilor, în prezent peste 122 de autorități de confidențialitate și protecția datelor de pe tot globul fiind membre. 

Agenda ICDPPC constă dintr-o sesiune închisă și o sesiune publică. La ședința închisă participă membrii și observatorii acreditați; la sesiunea publică participă acești membri și observatori, pe lângă o audiență mai largă din partea comunității pentru protecția datelor și confidențialității, industriei, societății civile, mediului academic și reprezentanților guvernamentali. Strategia actuală se bazează pe trei piloni: evoluția către standarde globale, o mai mare cooperare în materie de aplicare și identificarea temelor politice prioritare.

Anul acesta au fost stabilite și trei priorități strategice:

 • Promovează confidențialitatea globală într-o epocă digitală, confirmând o mișcare către un mediu de reglementare global;
 • Maximizarea vocii și influenței conferinței, în special în îmbunătățirea rolului conferinței în politica digitală și consolidarea relațiilor cu alte organisme și rețele internaționale;
 • Consolidarea capacităților pentru susținerea membrilor care împărtășesc expertize pe tot parcursul anului.

Strategia în domeniul protecției datelor va fi consolidată printr-o abordare orientată spre exterior, în special cu societatea civilă, un nou grup de referință urmând a fi format în 2020.

În cadrul celei de-a 41-a ediție a Conferinței Internaționale a Comisarilor pentru Confidețialitate și Protecția Datelor (ICDPPC) au fost lansete mai multe rezolții, acestea urmând a fi publicate în curând pe site-ul confeinței:

 • Rezoluția privind promovarea instrumentelor practice și a eforturilor legale continue pentru cooperarea eficientă cu aplicare transfrontalieră;
 • Rezoluția privind viața privată ca drept fundamental al omului și ca o condiție prealabilă pentru exercitarea altor drepturi fundamentale;
 • Rezoluția pentru a sprijini și a facilita cooperarea între autoritățile de protecție a datelor și autoritățile de protecție a consumatorilor și concurență pentru a atinge standarde clare și în mod constant ridicate de protecție a datelor în economia digitală;
 • Rezoluția pentru a aborda rolul erorii umane în încălcările datelor personale;
 • Rezolutia pentru social media si continut violent extremist online.

Conferința a fost deschisă de comisarul Besnik Dervishi din partea Biroului comisarului albanez pentru informații și protecția datelor și autoritatea gazdă a conferinței din acest an.

Au fost primiți următorii membri noi:

 • Consiliul de transparență din Chile, Chile;
 • Commission Nationale pour la Protection des Données à Caractère Personal, Gabon;
 • Comisar pentru protecția datelor, OCDE;
 • Autoritate garantă pentru protejarea datelor personale din San Marino;
 • Agenția Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Sao Tome și Principe;
 • Comisar pentru protecția datelor OCDE (fără drept de vot).

Elizabeth Denham CBE, comisar pentru informații din Marea Britanie, a fost reconfirmată ca președinte ICDPPC pentru urmatorii doi ani, Marguerite Ouédraogo Bonane, președintele CIL, Burkina Faso, a fost realesă în Comitetul Executiv și Eduardo Bertoni, directorul Agenției de Acces la Informații Publice, Argentina a fost ales în Comitetul Executiv.

A fost organizată o sesiune detaliată privind inteligența artificială, bazată pe rezoluția de anul trecut, în cadrul căreia s-a discutat despre tehnologie în contextul reglementării și eticii internaționale, urmată de o sesiune în care au fost împărtășite experiențe practică din partea membrilor. 

În cea d-a doua zi, profesorul Joseph Cannataci, raportor special al ONU pentru dreptul la confidențialitate, și profesorul Colin Bennett, Universitatea din Victoria, au prezentat rezultatele analizelor în raportul Privacy, Voter Surveillance and Democratic Engagement: Challenges for Data Protection Authorities

Următoarea ediție va fi organizată în 2020 în Mexic, fiind înregistrată și propunerea Noii Zeelande pentru a fi gazdă pentru 2021.

INTRA ACUM în grupul WhatsApp "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Olanda: Oricine postează online imagini cu minori, trebuie să obțină anterior consimțământul tutorilor legali

Noutati Internationale

Vizualizari: 2680

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

O instanță din Olanda a decis că o bunică trebuie să șteargă pozele nepoților săi, postate pe contul de socializare, după ce fiica sa a depus o plângere în acest sens. Bunica, potrivit observațiilor publicate de Judecătoria Districtului Gelderland, nu a fost în contact cu fiica sa de mai bine de un an din cauza unor neînțelegeri în familie.

Cei trei nepoți minori apar în imagini pe care bunica le-a postat pe conturile sale de socializare, pe Facebook și Pinterest. În luna februarie 2020, fiica i-a scris mamei sale, menționând cererile făcute prin intermediul poliției pentru a fi șterse fotografiile copiilor săi de pe Facebook și termenul maxim de 5 martie 2020. Acest termen nefiind respectat, mama a depus plângere în instanță.

Legea națională olandeză care a introdus clarificări privind implementarea Regulamentului UE 679/2016 (GDPR) prevede ca oricine postează fotografii cu minori trebuie să obțină anterior consimțământul tutorilor legali.

În momentul în care a început procesul în luna aprilie 2020, bunica a șters aceste fotografii cu excepția uneia singure. Aceasta fotografie surprindea unul din nepoți pe care ea l-a îngrijit timp de 7 ani, și care locuia împreună cu ea și cu tatăl lui, fiind separați de mamă și de ceilalți doi frați.

Conform observațiilor instanței de judecată, nici tatăl băiatului nu și-a dat consimțământul pentru publicarea acestei imagini și se menționează expres că nu au fost luate în considerare drepturile de autor asupra imaginii sau considerentele emoționale invocate de bunică.

Chiar dacă prevederile Regulamentului 679/2016 nu se aplică activităților domestice, instanța de judecată menționează că postările pe Facebook, având în vedere nivelul mare expunere, nu se califică pentru această exceptare.

În consecință, judecătorul i-a acordat bunicii zece zile pentru a șterge poza. Dacă nu este eliminată în acest termen, se va impune o amendă de 50,00 EUR  pentru fiecare zi în care imaginile rămân postate, până la atingerea sumei maxime de 1.000 EUR

INTRA ACUM în grupul WhatsApp "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Comisia Europeana organizează un hackathon european pentru a dezvolta soluții inovatoare pentru combaterea focarului COVID19

Noutati Internationale

Vizualizari: 2043

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Începând de mâine și în tot weekendul, Comisia Europeana va organiza #EUvsVirus Hackathon , sub patronajul Comisarului European pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Hackathonul, organizat de Consiliul European pentru Inovație  și în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, va conecta societatea civilă, inovatorii, partenerii și investitorii din toată Europa pentru a dezvolta soluții inovatoare destinate combaterii focarului de Coronavirus.

„Hackathon-ul #EUvsVirus este un excelent exemplu al spiritului de cooperare european pe care îl admir. Când vremurile devin dificile, ne reunim, lucrăm împreună și vom învinge acest virus împreună. Le mulțumesc tuturor celor care și-au oferit timpul liber, energia nelimitată și expertiza pentru ca acest lucru să devină realitate. Mâine este doar începutul - soluțiile vor fi adevărata recompensă. ”,a declarat Comisarul Mariya Gabriel.

Împreună cu comisarul Mariya Gabriel, la ceremonia de deschidere care va avea loc mâine, vor participa oficiali de la cel mai înalt nivel din partea instituțiilor UE, respectiv Luca Jahier, președintele Comitetului Economic și Social European, Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor și Cristian-Silviu Bușoi, președinte al Comisia pentru industrie, cercetare și energie ITRE la Parlamentul European.

Peste 12.000 de participanți s-au înregistrat la hackathon, care este structurat în mai multe categorii de probleme care au nevoie de soluții pe termen scurt în legătură cu sănătatea și viața cetățenilor europeni, continuitatea afacerilor, munca și educația la distanță, coeziunea socială și politică, finanțele digitale și alte provocări. Toate cele 27 de state membre ale UE participă la acest eveniment

Soluțiile câștigătoare vor fi invitate să se alăture platformei COVID a Consiliului European pentru Inovare, care va fi lansată aici la 27 aprilie, pentru a facilita conexiunile cu utilizatorii finali, precum spitale, și pentru a oferi acces investitorilor, fundațiilor și altor oportunități de finanțare din întreaga UE. . Participanții se pot înregistra în continuare pe site-ul web EUvsVirus Hackathon.

Evenimentul va fi transmis în direct pe această  pagină web. Comisia angajează sute de milioane de euro în acțiuni de cercetare și inovare pentru a dezvolta vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic și sisteme medicale pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Mai multe informații sunt disponibile  aici .

INTRA ACUM în grupul WhatsApp "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Digisign ofera un cadou fiecarui absolvent al cursului online GRATUIT

Astazi, 23 Aprilie 2020, este lansat un nou curs online actualizat, oferit GRATUIT, avand tema „Informatii introductive despre utilizarea semnaturilor electronice” si care isi propune sa ofere informații […]

GHID și INSTRUCȚIUNI DE LUCRU privind protecția datelor în contextul epidemiologic actual

La 10 martie 2020, Autoritatea Națională Maghiară pentru Protecția Datelor și Libertatea Informațiilor („NAIH”) a emis un ghid  privind protecția datelor in contextul pandemiei cu COVID-19. NAIH evidențiază faptul […]

Fenomenul FAKENEWS pierdut de sub control. „Spălați-vă mâinile, nu creierele!”

Acum câteva zile am citit întâmplător pe Fecebook un îndemn, „Spălați-vă mâinile, nu creierele!”. Acesta a fost și momentul în care am realizat că fenomenul Fakenews în România […]

Trevor Hughes, CEO IAPP: „În domeniul protecției datelor, avem o nouă profesie hibridizată”

Participând la cea de-a 13-a ediție a Conferinței pentru informatică, confidențialitate și protecția datelor (CPDP2020), desfășurată la Bruxelles în perioada 22-24 ianuarie 2020, Trevor Hughes, Președintele Asociației Internaționale […]

Amenda GDPR primită de Facebook în Germania este un „avertisment” pentru noi toți

Facebook a primit o amendă de 51.000 de euro ( 55.500 de dolari ) pentru că nu a numit în mod corespunzător un ofițer pentru protecția datelor pentru […]

MODELE SI FORMULARE GDPR – O nouă carte în webshop-ul dpo-NET.ro

O nouă lucrare de mare interes a fost adaugată în webshop-ul dpo-NET.ro, fiind o contributie a membrilor Centrului de cercetare pentru protectia datelor, constituit in cadrul Universitatii de […]

Nicolae Ploeșteanu: „Consider că fiecare practician trebuie să aibă această carte”

In domeniul protecției datelor în România, anul 2020 a debutat cu lansarea pe piață a acestui volum, intituat „GDPR Aplicat. Instrumente de lucru pentru implementarea Regulamentului UE 679/2016”, […]

PECB semnează un acord de parteneriat cu NeoPrivacy România și lansează cursuri de certificare recunoscute internațional

PECB Group Inc. Canada a anunțat semnarea un nou acord de parteneriat cu NeoPrivacy România, pentru a distribui cursuri de formare PECB, recunoscute internațional. „Suntem foarte încântați de […]

Facebook forțat să amâne lansarea noului serviciu de dating în Europa

Cu numai 36 de ore înainte de Ziua Îndrăgostiților, Facebook a fost forțat să amâne lansarea in Europa a noului său serviciu, Facebook Dating, în urma intervenției Autoritatii […]

7 documente adoptate de EDPB în ultima sesiune plenară (inclusiv ghid monitorizare)

Sesiunile plenare ale Comitetul european pentru protecția datelor (cunoscut sub acronimul EDPB) sunt poate cele mai așteptate evenimente, pe plan european, în ceea ce privește protecția datelor, în […]

Accesul mass-mediei la informația de interes public ce conține date cu caracter personal

Asociației privind Protecția Vieții Private din Republica Moldova anunță organizarea unei Mese rotunde privind prezentarea proiectului de lege în vedere consolidării accesului mass-mediei la informația de interes public […]

Putem utiliza datele personale preluate din surse publice în interes comercial?

O speță postată ieri pe unul din grupurile de pe Facebook dedicate protecției datelor ne-a atras atenția, nu datorită complexității ci a diversității răspunsurilor.  Proprietarul unui site dorea […]

Primele clauze contractuale standard între operatori și împuterniciți [eng]

La sfârșitul anului trecut am scris despre „Primul model de acord între operatori asociați”, publicat de Comisia pentru protecția datelor și libertatea informațiilor din landul Baden-Wuerttemberg (Germania).  Vă […]

Anul 2019 văzut prin ochii unui GDPR-ist, 10 momente memorabile

Este sfarsit de an si fiind un moment de bilant nu pot sa nu ma gandesc la cat de multe lucruri am realizat pe plan profesional si mai […]

Ghidul privind proporționalitatea, publicat de EDPS

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (EDPS)  a publicat în data de 19 decembrie GHIDUL privind evaluarea proporționalității. Conform EDPS , acest ghid oferă factorilor de decizie instrumente practice […]

Model de acord între operatori asociați publicat de autoritatea germană [eng]

Odată ajunși la concluzia că independența nu poate fi atributul care să califice o relație dintre doi operatori de date, deși multe companii bazându-se pe un evident dezechilibru […]

EDPB a realizat cea mai mare arhivă digitală dedicată specialiștilor în PDP

Deși a trecut abia un an și jumătate de la intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2016/679, mulți dintre cei implicați implicați în procesul de aliniere la acest […]

EDPB a publicat documentele adoptate în ultima sesiune plenară

În zilele de 2 și 3 decembrie, autoritățile de supraveghere din SEE și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (EDPS), reunite în Comitetul European pentru Protecția Datelor (EDPB), s-au […]

CJUE a răspuns întrebărilor Tribunalul București privind monitorizarea video

România contribuie cu un nou caz la jurisprudență a CJUE în materie de protecția datelor, de acestă dată fiind o speță ce are ca subiect monitorizarea video. În […]

Bulgaria prima țară care a ratificat Convenția 108+, în timp ce România..

Înainte de a afla care este prima țară care a ratificat Convenția 108+, mai întâi să ne amintim de importanța precursoarei sale, Convenția 108 Convenția pentru protecția persoanelor […]