REGULAMENT nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)

Vizualizari: 814

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Download

- Stars (0)

312 Downloads

DescriptionPreview

INTRA ACUM în grupul TELEGRAM "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

WEBINAR ASCPD „Impactul crizei sanitare si a conflictelor armate asupra domeniului protectiei datelor cu caracter personal”

evenimente

Vizualizari: 13172

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Avem placerea de a vă invita în data de 6 iunie 2022, în intervalul orar 17.00-19.00 să participati la Webinarul Online dedicat “Zilei Responsabilului cu protectia datelor cu caracter personal”. 

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) continua tradiția și își propune și în acest an să marcheze această zi specială organizând acest webinar online cu tema “Impactul crizei sanitare si a conflictelor armate asupra domeniului protectiei datelor cu caracter personal”.

PENTRU MAI MULTE DETALII ACCESATI PAGINA EVENIMENTULUI:

https://www.conferinte.ro/evenimente/ascpd_06062022

La acest eveniment vor participarea in calitate de lectori:

  • Mihaela Ududec, Consilier Direcția Juridică și Comunicare ANSPDCP
  • Prof. Alina Bârgăoanu, High Level Group of Experts on Fake News (European Commission)
  • Maria Maxim, Legal and Compliance Director at Lidl România, ASCPD Board of Advisors
  • Marius Dumitrescu, Președinte și Fondator ASCPD, IAPP Romania KnowledgeNet Chapter Co-Chair
  • Daniela Cireașă, Vicepresedinte ASCPD, Membru IAPP
  • Sebastian-Dan Naste, Digital Economy Analyst, Cullen International, IAPP Romania KnowledgeNet Chapter Co-Chair, ASCPD Board of Advisors

Evenimentul este organizat de către ASCPD – Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor din România în parteneriat cu IAPP -The International Association of Privacy Professionals și IAPP Romanian KnowledgeNet Chapter. Parteneri media: dpo-NET.ro – Data Protection Officers Network si Conferinte.ro.

Accesul la WEBINAR este GRATUIT și nu necesită înscriere obligatorie. În cazul în care participantul dorește obționerea unui certificat de participare este nevoie să se înscrie fie pe platforma conferinte.ro, fie prin portalul dedicat membrilor IAPP.

Evenimentul este transmis LIVE pe Linkedin, Youtube si Facebook si este înregistrat pentru a asigura accesul unui numar cat mai mare de persoane.

INTRA ACUM în grupul TELEGRAM "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Directiva NIS2 devine realitate

comunicate-de-presa

Vizualizari: 16744

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Securitatea cibernetică este una dintre prioritățile principale ale Comisiei Europene și o piatră de temelie a Europei digitale. Prima lege la nivelul UE privind securitatea cibernetică, Directiva NIS, care a intrat în vigoare în 2016, a contribuit la atingerea unui nivel ridicat comun de securitate a rețelelor și a sistemelor de informații în întreaga UE. Ca parte a obiectivului său cheie de politică de a face Europa potrivită pentru era digitală, Comisia a propus revizuirea Directivei NIS în decembrie 2020. Actul UE privind securitatea cibernetică, care este în vigoare din 2019, a dotat Europa cu un cadru de certificare a produselor în domeniul securității cibernetice, servicii și procese și a consolidat mandatul Agenției UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA).

În data de 19 mai 2022 Comisia Europeană  anunța acordul politic la care sa ajuns între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Directiva privind măsurile pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în întreaga Uniune (Directiva NIS 2) propusă de Comisie  în decembrie 2020.

Normele existente privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (Directiva NIS) au fost prima parte a legislației la nivelul UE privind securitatea cibernetică și au deschis calea pentru o schimbare semnificativă a mentalității, a abordării instituționale și de reglementare a securității cibernetice în multe state membre. state. În ciuda realizărilor lor notabile și a impactului pozitiv, acestea au trebuit actualizate din cauza gradului tot mai mare de digitalizare și interconectare a societății noastre și a numărului tot mai mare de activități cibernetice rău intenționate la nivel global.

Pentru a răspunde acestei expuneri crescute a Europei la amenințările cibernetice,  Directiva NIS 2 acoperă acum entități medii și mari din mai multe sectoare care sunt critice pentru economie și societate, inclusiv furnizorii de servicii publice de comunicații electronice, servicii digitale, ape uzate și gestionarea deșeurilor. , fabricarea produselor critice, servicii poștale și de curierat și administrație publică, atât la nivel central, cât și regional. De asemenea, acoperă mai larg sectorul asistenței medicale, de exemplu prin includerea producătorilor de dispozitive medicale, având în vedere creșterea amenințărilor de securitate care au apărut în timpul pandemiei de COVID-19. Extinderea domeniului de aplicare acoperit de noile reguli, prin obligarea efectivă a mai multor entități și sectoare să ia măsuri de gestionare a riscului de securitate cibernetică, va contribui la creșterea nivelului de securitate cibernetică în Europa pe termen mediu și lung.

Directiva NIS 2 consolidează, de asemenea, cerințele de securitate cibernetică impuse companiilor, abordează securitatea lanțurilor de aprovizionare și relațiile cu furnizorii și introduce responsabilitatea conducerii de vârf pentru nerespectarea obligațiilor de securitate cibernetică. Ea simplifică obligațiile de raportare, introduce măsuri de supraveghere mai stricte pentru autoritățile naționale, precum și cerințe mai stricte de aplicare și vizează armonizarea regimurilor de sancțiuni în statele membre. Acesta va contribui la creșterea schimbului de informații și a cooperării cu privire la gestionarea crizelor cibernetice la nivel național și UE.

Margrethe  Vestager , vicepreședinte executiv pentru o Europă potrivită pentru era digitală, a declarat:  „Am muncit din greu pentru transformarea digitală a societății noastre. În ultimele luni, am pus în aplicare o serie de blocuri, cum ar fi digitalul. Legea privind piețele și Legea privind serviciile digitale Astăzi, statele membre și Parlamentul European au obținut, de asemenea, un acord privind NIS 2. Acesta este un alt progres important al strategiei noastre digitale europene, de data aceasta pentru a ne asigura că cetățenii și întreprinderile sunt protejate și au încredere în serviciile esențiale. .”

Margaritis  Schinas , vicepreședinte pentru promovarea modului nostru european de viață, a declarat: „ Securitatea cibernetică a fost întotdeauna esențială pentru a ne proteja economia și societatea împotriva amenințărilor cibernetice; devine critic pe măsură ce ne îndreptăm mai departe în tranziția digitală. Contextul geopolitic actual face și mai urgent ca UE să se asigure că cadrul său legal este adecvat scopului. Făcând un acord asupra acestor reguli consolidate în continuare, ne îndeplinim angajamentul de a ne îmbunătăți standardele de securitate cibernetică în UE. Astăzi, UE își arată hotărârea clară de a susține pregătirea și rezistența împotriva amenințărilor cibernetice, care vizează economiile noastre, democrațiile și pacea. 

Thierry  Breton , comisarul pentru piața internă, a declarat:  „ Amenințările cibernetice au devenit mai îndrăznețe și mai complexe. Era imperativ să ne adaptăm cadrul de securitate la noile realități și să ne asigurăm că cetățenii și infrastructurile noastre sunt protejate. În peisajul securității cibernetice de astăzi, cooperarea și schimbul rapid de informații sunt de o importanță capitală. Cu acordul NIS2, modernizăm regulile pentru a asigura servicii mai critice pentru societate și economie. Acesta este, prin urmare, un pas major înainte. Vom completa această abordare cu viitorul Act de reziliență cibernetică care va asigura că produsele digitale sunt, de asemenea, mai sigure ori de câte ori sunt utilizate.”

Pasii urmatori

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliu este acum supus aprobării oficiale de către cei doi colegiuitori. Odată publicată în Jurnalul Oficial, directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor trebui apoi să transpună noile elemente ale directivei în dreptul intern. Statele membre vor avea la dispoziție 21 de luni pentru a transpune directiva în dreptul intern.

Pentru mai multe informatii

Noua strategie a UE de securitate cibernetică și noi reguli pentru a face entitățile critice fizice și digitale mai rezistente

Fișă informativă privind noua strategie de securitate cibernetică a UE

Fișă informativă privind propunerea de directivă privind măsurile pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în întreaga Uniune (Directiva NIS revizuită)

Întrebări și răspunsuri: Noua strategie de securitate cibernetică a UE și noi reguli pentru a face entitățile critice fizice și digitale mai rezistente

 

Titlu: Securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice. Implementarea directivei NIS în România

INTRA ACUM în grupul TELEGRAM "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

O nouă apariție editorială: „SECURITATEA REȚELELOR ȘI A SISTEMELOR INFORMATICE. IMPLEMENTAREA DIRECTIVEI NIS ÎN ROMÂNIA”

Vă invităm marți, 12 Aprilie 2022, de la ora 17, să participați ONLINE la lansarea cărții „SECURITATEA REȚELELOR ȘI A SISTEMELOR INFORMATICE. IMPLEMENTAREA DIRECTIVEI NIS ÎN ROMÂNIA” a […]

Tu te-ai înscris GRATUIT la Conferința PR!VACY ROMANIA 2022?

Aflată la cea de-a doua ediție, Conferința Națională de Confidențialitate și Protecția Datelor PR!VACY ROMANIA (2022) este organizată online în perioada 20-21 Ianuarie 2022, reușind să mobilizeze și […]

Amenzile GDPR au ajuns la peste 1 miliard de euro în 2021. România este în TOP 3!

Uniunea Europeană (UE) a implementat Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) în 2018. Scopul acestuia a fost de a oferi cetățenilor UE mai mult control asupra datelor personale […]

Acum puteti comanda Revista Romana pentru Protectia si Securitatea Datelor cu Caracter Personal 1/2021 si 2/2021

Doua noi publicatii a fost introduse recent in webshop-ul dpo-NET.ro.  Este vorba de numărul 1/2021 si numarul 2/2021 al Revistei Romane pentru Protectia si Securitatea Datelor cu Caracter […]

Dezvăluirea ilegală a datelor persoane ale utilizatorilor LGBTQ+ din aplicația Grindr a fost amendată cu 6,5 milioane EUR

Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Datelor a impus o amendă administrativă de 65 000 000 NOK – aproximativ 6,5 milioane EUR – pentru nerespectarea regulilor GDPR privind consimțământul după […]

CUM POT INFLUENȚA STANDARDELE ISO/IEC 27001:2013 ȘI ISO/IEC 27701:2019 PROCESUL DE OBȚINERE A CONFORMITĂȚII GDPR

Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), la care vom face referire ca Regulamentul sau GDPR – acronimul consacrat în limba engleză, nu și-a propus niciodată să devină un […]

Ransomware KEVERSEN – acum și în România!

Virusul Keversen a cauzat deja prejudicii unor organizații care activează în România, însă înainte de a defini acest tip de virus, oferim câteva cifre despre criza de atacuri […]

Confidențialitatea actului medical – între obligație etică și obligație legală

Confidențialitatea constituie una dintre cele mai importante valori ale actului medical care stă la baza relației profesionist-pacient, reprezentând, totodată, și o obligație, stipulată încă din cele mai vechi […]

Comandă acum Curierul Judiciar nr. 4/2021 – dedicat în exclusivitate Conferinţei Naţionale de Confidenţialitate şi Protecţia Datelor Pr!vacy Romania 2021 (ASCPD)

Un nou proiect editorial a fost adaugat în webshop-ul dpo-net.ro. Este vorba un număr special al Revistei Curierul Judiciar care este dedicat în exclusivitate Conferinţei Naţionale de Confidenţialitate […]

De ce ai nevoie la o gazduire web si unde poti alege o varianta de incredere?

Atunci când deții o afacere online, indiferent de mărimea acesteia, ai nevoie de găzduire web. O prezență cât mai vizibilă pe internet a devenit o necesitate pentru orice […]

Un nou partener al Farmaciei Sociale se implică în activitatea socială!

În luna Mai 2021 s-a înfiintat prima farmacie socială din România, situată în centrul Comunei Sângeorgiu de Mures, la doar câtiva kilometri de Târgu Mures. Pe lângă autorizatia […]

Gazduire web: Asteptarile fiecarui client vs realitatea din 2021, alege cea mai buna gazduire web

Cand vine vorba de alegerea unei firme care sa furnizeze un pachet ideal de web hosting, indiferent ca este destinat unui blog personal sau unui magazin online urias, […]

O persoană fizică din România a primit o amendă GDPR

Faptul că o persoană fizică a primit o amendă pentru încălcarea Regulamentului 679/2016 (GDPR) nu ar trebui să mai surprindă pe nimeni, mai ales că nu e prima […]

Telekom Romania primeste a cincea amendă GDPR

A cincea amendă GDPR a fost inclusă în „palmaresul” Telekom România. Singura noutate este că, față de cele patru amenzi anterioare, Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat, de […]

După trei ani, GDPR nu este încă înțeles și respectat de majoritatea operatorilor români, inclusiv de autorități!

Ne îndreptăm spre a treia aniversare a datei de 25 mai, ca punct de plecare în aplicarea prevederilor Regulamentului European 679/2016, normă legislativă europeană care s-a impus în […]

O cerere de demisie pe WhatsApp te costă 2000 euro

Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat o investigație la operatorul World Class România S.A., constatând încălcarea dispozițiilor art. 32  din Regulamentul General privind Protecția Datelor și aplicând o amendă […]

Adio pix cu pasta albastra! Bine ai venit „stilou electronic”!

Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, în luna martie 2020, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de contracte individuale de muncă cu clauză de […]

Monitorizarea cetățenilor prin urmărirea semnalului WIFI a telefonului, amendată cu 600,000 euro

Autoritatea de Supraveghere din Olanda a amendat Primăria Enschede cu 600.000 EUR după ce în 2017, Primăria Enschede a decis să măsoare cât de aglomerat era centrul orașului, […]

ASCPD te invită să participi GRATUIT la „DPO DAY 2021”

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) continua tradiția și își propune și în acest an să marcheze ZIUA RESPONSABILULUI CU PROTECTIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL, organizând […]

Data Protection – trei ani de la intrarea în vigoare a GDPR

Club Antreprenor va organiza marți, 25 mai 2021, conferința cu tema Data Protection – trei ani de la intrarea în vigoare a GDPR. Evenimentul va fi organizat în format […]

gazduire wordpress gazduire magazin online gazduire web wordpress gazduire domeniu gazduire site gazduire web web hosting gazduire web romania hosting romania domenii web inregistrare domenii server vps servere vps gazduire vps reseller gazduire web