Acum câteva zile am citit întâmplător pe Fecebook un îndemn, "Spălați-vă mâinile, nu creierele!". Acesta a fost și momentul în care am realizat că fenomenul Fakenews în România a fost pierdut iar de sub control, fiind bombardați de informații false menite să crească nivelul de panică a populației. Efectul imediat pe care îl constat este fuga după măști de protecție care au ajuns să coste cât un gram de aur. Mai mult, comercianții de alimente înregistrează vanzări record, influențate artificial de această isterie. Interesant este cum rafturile de dezinfectanți pe baza de alcool sunt aproape intacte dar conservele sunt deja o raritate.
Ieri s-a confirmat și primul caz de infecție cu coronavirus în România și dacă nu menținem starea de normalitate, riscăm să pierdem de sub control acest fenomen. Mă bucur totuși că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) investește timp și resurse în campanii publice, alocând un interes marit dezamorsării bombelor de dezinformare care au devenit virale pe rețelele de socializare. Cred că este sarcina noastră, a fiecăruia, este să combatem acest fenomen Fakenews și să distribuim cât mai mult informațiile din surse oficiale, precum cele de mai jos.
FAKENEWS: Coronavirusul (2019-nCoV) poate fi transmis prin mușcături de țânțari
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Noul coronavirus NU poate fi transmis prin mușcături de țânțar.
Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin contactul cu o persoană infectată, prin picăturile respiratorii emise atunci când o persoană, tușește sau strănută, sau prin salivă sau picături de secreție nazală. Până în prezent, nu există informații sau dovezi care să sugereze că 2019-nCov ar putea fi transmis de către țânțari. Pentru a vă proteja, evitați contactul cu cineva care are febră sau tuse și practicați o bună igienă a mâinilor și igienă respiratorie.
FAKENEWS: Urina copiilor vă poate proteja împotriva noului coronavirus (2019-nCoV)
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Urina copiilor NU poate fi utilizată ca protecție împotriva noului coronavirus.
Urina nu ucide virusurile și bacteriile. De fapt, urina poate conține cantități mici de material viral sau bacterian. Spălarea mâinilor cu urina unui copil sau utilizarea acestei urine pentru a spala suprafețele nu vă protejează de noul coronavirus (2019-nCoV). Spălați-vă des pe mâini cu un produs hidroalcoolic sau cu apă și săpun. Curățați suprafețele cu dezinfectanți simpli.
FAKENEWS: Vremea rece și zăpada pot ucide noul coronavirus (2019-nCoV)
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Vremea rece și zăpada nu pot ucide noul coronavirus (2019-nCoV).
Temperatura normală a corpului uman rămâne în jurul valorii de 36,5 ° C și 37 ° C, indiferent de temperatură sau de vremea exterioară. Prin urmare, nu există niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sau alți agenți patogeni. Cel mai eficient mod de a vă proteja de 2019-nCoV este să vă spălați frecvent mâinile cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun și apă.
FAKENEWS: Cocaina poate proteja împotriva noului coronavirus (2019-nCoV)
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Cocaina NU protejează împotriva noului coronavirus și poate fi periculoasă.
Cocaina este un produs stimulant care creează dependență. Utilizarea sa provoacă efecte nedorite grave și dăunează sănătății umane.
FAKENEWS: Noul coronavirus (2019-nCoV) poate fi transmis și prin obiecte, cum ar fi monede și bancnote
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Riscul de a fi infectat cu noul coronavirus (2019-nCoV) prin atingerea obiectelor, inclusiv monede, bancnote sau carduri de credit, este foarte mic.
Datele preliminare indică faptul că noul coronavirus (2019-nCoV) poate supraviețui pe suprafețe timp de câteva ore sau mai mult. Se poate întâmpla ca un obiect să fie contaminat de 2019-nCoV de o persoană infectată care tușește sau strănută sau care atinge obiectul. Cu o igienă bună a mâinilor, riscul de a fi infectat cu noul coronavirus (2019-nCoV) prin atingerea obiectelor, inclusiv monede, bancnote sau cărți de credit, este foarte mic. Cea mai bună protecție este să vă spălați frecvent mâinile cu un produs hidroalcoolic sau cu săpun și apă.
FAKENEWS: Noul coronavirus (2019-nCoV) se poate proiecta până la 8 metri de o persoană care tușește sau strănută
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Picături respiratorii pot fi proiectate aproximativ 1 metru de către o persoană care tușește sau strănută.
Atunci când o persoană infectată cu 2019-nCoV tușește sau strănută, virusul este expulzat în picături care pot parcurge o anumită distanță față de acea persoană. Prin urmare, pentru a vă proteja de orice virus respirator, evitați contactul strâns cu cineva care are febră sau tușește și spălați-vă frecvent mâinile cu produs hidroalcoolic sau săpun și apă.
FAKENEWS: Coronavirusul (2019-nCoV) se poate răspândi parcurgând distanțe lungi prin aer
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Coronavirusurile sunt viruși care NU se răspândesc parcurgând distanțe mari prin aer.
Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus respirator care se răspândește în principal prin picăturile eliberate atunci când o persoană infectată tușeste sau strănută, sau prin picături de salivă sau secreții nazale. Aceste picături sunt prea grele pentru a călători prin aer distanțe semnificative. De asemenea, vă puteți infecta dacă vă atingeți ochii, gura sau nasul după ce intrați în contact cu o suprafață contaminată. Protejați-vă și spălați-vă frecvent pe mâini cu un produs hidroalcoolic sau cu săpun și apă.
FAKENEWS: Uscătoarele de mână sunt eficiente pentru a ucide 2019 nCoV
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Nu. Uscătoarele de mână nu sunt eficiente pentru a ucide 2019-nCoV. Pentru a vă proteja de noul coronavirus, trebuie să vă spălați frecvent pe mâini cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Odată ce mâinile tale sunt curate, ar trebui să le usuci bine cu prosoape de hârtie sau un uscător de aer cald.
FAKENEWS: Pot reutiliza o mască N95. O poți spala și o poți steriliza cu dezinfectanți pentru mâini
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Nu. Măștile de față, inclusiv măști medicale plate sau măști N95, nu trebuie reutilizate. Dacă ați fost în contact strâns cu cineva infectat cu noul coronavirus sau care are o altă infecție respiratorie, partea din față a măștii dvs. trebuie considerată contaminată. Trebuie să îndepărtați masca fără să-i atingeți partea din față și să o eliminați corect. După îndepărtarea măștii, trebuie să vă curățați mâinile cu un produs hidroalcoolic sau cu săpun și apă.
FAKENEWS: O lampă de dezinfectare ultravioletă (UV) poate să omoare noul coronavirus (nCoV)
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor părți ale corpului, deoarece razele UV pot provoca eritem (iritarea pielii). Pentru a vă proteja de noul coronavirus, rămâneți la curent cu toate măsurile pe care le puteți lua.
FAKENEWS: Pulverizarea de alcool sau clor pe tot corpul poate ucide noul coronavirus (nCoV)
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat deja în corpul vostru. Pulverizarea acestor substanțe poate fi dăunătoare pentru îmbrăcăminte sau mucoase (adică ochi, gură). Fiți conștienți că atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile în dezinfectarea suprafețelor, dar ar trebui utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.
Există mai mulți pași pe care îi puteți face pentru a vă proteja de noul coronavirus. Începeți să vă curățați frecvent mâinile folosind un produs hidroalcoolic - cum ar fi un gel - sau cu săpun și apă.
FAKENEWS: Sunteți în siguranță dacă primiți o scrisoare sau un pachet din China
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Da, sunteți în siguranță. Persoanele care primesc pachete din China nu prezintă riscul de a contracta noul coronavirus. Din analizele anterioare, știm că coronavirusurile nu supraviețuiesc mult timp asupra obiectelor, cum ar fi scrisori sau pachetele.
FAKENEWS: Animalele de companie pot răspândi noul coronavirus (2019-nCoV)
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru vă protejează de diverse bacterii comune, cum ar fi E.coli și Salmonella, care pot trece de la animale de companie la om.
FAKENEWS: Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva noului coronavirus
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu protejează împotriva noului coronavirus.
Virusul este atât de nou și diferit încât necesită propriul său vaccin. Cercetătorii lucrează în prezent la dezvoltarea unui vaccin împotriva 2019-nCoV, iar OMS îi sprijină în activitatea lor.
Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva 2019-nCoV, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este foarte recomandată pentru a vă proteja sănătatea.
FAKENEWS: Poți clăti nasul în mod regulat cu soluție salină care ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Nu. Nu există nicio dovadă că clătirea în mod regulat a nasului cu soluție salină protejează oamenii de infecțiile cu noul coronavirus.
Există unele dovezi că această practică poate ajuta oamenii să se recupereze mai rapid dintr-o răceală comună. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat clătirea regulată a nasului pentru a preveni infecțiile respiratorii
FAKENEWS: Dacă mănânc usturoi pot preveni infecția cu noul coronavirus
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea anumite proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, în actuala epidemie nu există dovezi conform cărora consumul de usturoi îi protejează pe oameni de noul coronavirus.
FAKENEWS: Utilizarea uleiului de susan împiedică coronavirusul să intre în organism
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Nu. Uleiul de susan nu ucide noul coronavirus. Există dezinfectanți chimici care pot ucide 2019-nCoV pe suprafețe. Acestea includ dezinfectanți pe bază de înălbitor sau clor, solvenți, etanol 75%, acid peracetic și cloroform. Cu toate acestea, acestea au un impact mic asupra virusului dacă le pui pe piele sau sub nas. Poate fi chiar periculos să obții aceste substanțe chimice pe pielea ta.
FAKENEWS: Noul coronavirus afectează mai ales vârstnicii
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Persoanele de toate vârstele pot fi infectate cu noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni preexistente (cum ar fi astmul, diabetul, bolile de inimă) par mai susceptibile de a se îmbolnăvi grav de acest virus. OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând igiena respiratorie bună a mâinilor și a căilor respiratorii.
FAKENEWS: Antibiotice sunt eficiente în prevenirea și tratarea infecției cu noul coronavirus
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva bacteriilor.
Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.
Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat pentru infecția 2019-nCoV, este posibil să vi se administreze antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.
FAKENEWS: Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea infecției cu noul coronavirus
Răspuns OMS (Organizația Mondială a sănătății): Până în prezent, nu este recomandat niciun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea infecției cu noul coronavirus (2019-nCoV).
Cu toate acestea, persoanele infectate cu virusul ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei care sunt grav bolnavi ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Anumite tratamente specifice sunt studiate și vor fi testate în studiile clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor de cercetare și dezvoltare cu o gamă largă de parteneri.