Perioada starii de alerta a debutat in 15 mai 2020 in Romania cu introducerea obligatiei pentru angajatori de a efectua triaj epidemiologic prin masurarea temperaturii angajatilor, inainte de a li se permite accestul in incinta. Măsurile de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne în cadrul unei anexe la Hotararea CNSSU 24/14.05.2020 nu mentioneaza in mod explicit cum trebuie sa fie realizate aceste masuratori, cu ce tip de dispozitive medicale si ce pregatire sau instruire este necesara pentru personalul care efectueaza acest masuratori.
In plus, Ordinul 3577/831/2020 emis de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si de Ministerul Sanatatii prevede ca angajatorul are obligatia sa desemneze un responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intră în unitate/instituţie si sa asigure triajul observaţional al angajaţilor prin verificarea temperaturii acestora la începerea programului de lucru şi ori de câte ori este necesar pe parcursul programului. Conform aceluiasi document, pe durata stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, toţi angajaţii din sectorul public şi privat au obligaţia sa accepte verificarea temperaturii corporale la intrarea în sediu, la începutul programului şi ori de câte ori revin în sediu.
In lipsa unor norme explicative, angajatorii care si-au propus deschiderea activitatii incepand cu 18.05.2020, au inceput sa implementeze fel de fel de proceduri. Sunt foarte putine cazurile in care aceste proceduri au fost create prin consultarea responsabilului SSM, a medicului de Medina Muncii, a avocatului si a responsabilului cu protectia datelor si astfel masurile procedurate tind sa creasca birocratia, sa prelucreze in mod excesiv datele personale, crescand astfel nivelul de risc.
"Sunt foarte multe implicatii ale acestor noi obligatii de a organiza triaj epidemiologic de catre angajator. Va recomand sa va ganditi bine si sa va consultati in prealabil cu medicul de Medicina Muncii, cu reponsabilul SSM, cu avocatul si cu DPO-ul atunci cand faceti procedura de lucru pentru ca trebuie sa acordati o atentie sporita cazului in care angajatul are peste 37.3 grade. Toate aceste lucruri le-am dezbatut impreuna cu Dr. Horatiu Moldovan, cu Dr. Horea Timiș si cu Av. Andreea Iancu si singura concluzie care se aplica oricarui operator public sau privat este ca aceste masuri ne conduc catre responsabilizare si nu ar trebui sa duca la cresterea numarului de procese privind incalcarea drepturilor.", a declarat Marius Dumitrescu, coordonatorul proiectului.
In acest context, Portalul dpo-NET.ro - Data Protection Officers Network organizează în data de JOI, 21 Mai 2020, în intervalul orar 18.00-19.00, o dezbatere online in cadrul unui Webinar Live.
Lectorii invitati ai acestui eveniment sunt:
- Dr. Horațiu Moldovan, medic primar Medicina Muncii, medic specialist Medicina Interna, Coordonator Unitatea de suport medical COVID-19 - SCJU Targu-Mures
- Dr. Horea Timiș, director DSP Arad, Coordonator COVID Arad, Caraș, Hunedoara și Timiș
- Av. Andreea Iancu, Partener IJV & Partners Cabinet de avocatură
- Daniela Cireașă, Consilier juridic în domeniul juridic și al protecției datelor, NetSpace - GDPR Division
Evenimentul isi propune sa puna in dezbatere urmatoarele aspecte tematice:
-
- Care sunt noile obligatii legale ale angajatorilor, in vigoare din 15.05.2020 ?
- Pe cine trebuie sa asculte angajatorul ? Pe medicul de Medicina Muncii? Pe responsabilul SSM? Pe avocat ? Pe DPO ?
- Cum trebuie sa arate o procedura de termoscanare a angajatilor ?
- Ce inseamna pentru un angajator obligatia de a organiza triaj epidemiologic sau triaj observational ?
- Exista solutii privind echilibrarea drepturilor angajatilor si a obligatiilor angajatorilor ? (dreptul de a munci, dreptul prinvind protectia datelor cu caracter personal)
- Studii de caz
Dezbaterea va avea loc in limba romana pe platforma Microsoft Teams, fiind un eveniment cu acces GRATUIT. Locurile sunt limitate, numarul maxim fiind de 250 de persoane.
Evenimentul va fi inregistrat si ulterior postat in spatiul public pentru a asigura accesul la informatii a cat mai multe persoane, si dupa acest eveniment.