Cine sunt campionii GDPR Summer Challenge 2019 ?

Administratie Publica

Vizualizari: 17022

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

68 de participanți, grupati in 14 echipe, au luat startul in concursul GDPR Summer Challenge 2019

GDPR Summer Challenge este o competitie organizata de Dpo-NET.ro - Data Protection Officers Network, adresandu-se tuturor persoanelor interesate de aprofundarea și testarea cunoștințelor în domeniul protecției datelor, printr-un exercițiu practic care a durat 5 zile. In perioada 12-16 August 2019, fiecare echipa a trebuit sa gestioneze peste 20 de situații și provocări în domeniul protectiei datelor, scopul fiind ca participanții să dobândească cât mai multă experiență practică din interacțiunea cu alți specialiști. Urmatoarea editie a acestei competitii se va numi "GDPR Winter Challenge" si se va desfasura in luna ianuarie 2020, inscrierile incepand cu 01.12.2019.

Geanina, una din concurentele acestei competitii declara: "M-am înscris la GDPR Summer Challenge din curiozitate, însă acum, la final, simt că m-a ajutat și învățat mai mult decât orice curs acreditat, pentru că nivelul la care s-a desfășurat competiția și provocările la care am fost supuși, nu au fost de un nivel elementar. Aș participa cu plăcere și la concursurile viitoare, nu doar datorită relațiilor pe care ți le formezi pe parcursul competiției, ci și pentru bagajul acumulat. În practică nu te poți întâlni cu toate tipurile de provocări din domeniul protecției datelor cu caracter personal și tocmai acesta este punctul foarte al GDPR Summer Challenge, din punctul meu de vedere, faptul că te determină să ieși din zona de confort și să cauți rezolvare unor probleme pe care nu le-ai mai întâlnit. În consecință, aș recomanda această competiție atât celor care abia încep să acumuleze experiență în acest domeniu, cât și celor cu suficienți ani de protecție a datelor cu caracter personal la activ."

Juriul, format de 12 specialisti in domeniul protectiei datelor, a avut sarcina dificila de a selecta echipa care va primi titlul de "GDPR Summer Challenge 2019 Champion", primele trei locuri in concurs fiind ocupate de echipele "DPO's Eleven", "FairPlay" si "Privacy Guardians".

Campionii acestei competitii au reusit sa obtina un total din 518 puncte din totalul de 600, din aceasta echipa facand parte Adriana Ceausescu (DPO in domeniul Asigurarilor si Sanatatii), Alexandra Vese (Inginer IT, Grafic designer), Elena Ilie (Specialist SEO / Social Media / Marketing Online), Ana Caval (DPO cu o expriență vastă în domeniul marketingului) si Cristian Gavrila (DPO si consilier juridic).  Urmeaza sa ii cunoasteti mai bine pe fiecare dintre acestia, in urmatoarele saptamani, pe parcurs ce vom publica interviuri cu fiecare dintre acestia.

Juriul impresionat de nivelul de cunostinte

"Mă bucur nespus să constat că există un nivel bun de pregătire al tuturor echipelor și se observă extrem de bine că cel mai probabil cu toții sunt practicieni, căci altfel nu ar fi reușit să se descurce atât de bine într-un mediu „destul de ostil” pentru o săptămână de consultanță. Am apreciat în special acele abordări care nu s-au rezumat la analize ci au propus și elaborat seturi de măsuri.Cred că astfel de consultanți pot face față provocărilor de variate feluri care apar în viața de zi cu zi pe linia prelucrării datelor cu caracter personal. Competiția a fost probabil unul dintre cele mai bune instrumente de formare și exersare a abilităților unui consultant sau ale unui responsabil cu protecția datelor." , a declarat Conf. Univ. Dr. Nicolae Ploeșteanu - Directorul Centrului pentru Protecția Datelor - Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

"Am observat o imbinare a limbajului juridic si tehnic la nivelul rapoartelor, este exact ce necesita rolul de DPO. Recomand cu caldura pastrarea unui nivel de detaliere ridicat dar in acelasi timp sublinierea elementelor importante ce stau la baza deciziilor sau masurilor recomandate. In acest fel, rapoartele devin usor de citit de catre managementul superior sau de catre orice persoana din afara sferei de interes.“, sustine Roland Costea - Expert tehnic și trainer cu experiență demonstrată în domeniul Cibersecurity/ Protecția, Securitatea și Confidențialitatea Datelor, lucrează în prezent pentru compania Microsoft în calitate de Șef de securitate, conformitate și Arhitect de confidențialitate pentru Europa Centrală și de Est.

"Am fost onorat de participarea acestui eveniment cu elemente de extraneitate, unde participanții atât pe filiera ofițerilor de protecție a datelor cât și a Autorității de supraveghere au conjugat eforturile pentru a urmări un singur obiectiv firesc – asigurarea dreptului la viața privată în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal ca un drept inerent ființei umane.Așadar, am fost plăcut surprins de nivelul de pregătire al participanților, care în anumite spețe,dădeau dovadă de o examinare minuțioasă și practică a problemei, înaintând anumite recomandări și acțiuni care se dovedeau a fi relevante și absolut necesare. Consider că acest eveniment a contribuit esențial la îmbunătățirea percepției asupra domeniului protecției datelor cu caracter personal.", declara Sergiu Bozianu - Președinte al Asociației pentru Protecția Vieții Private, Fost Director Adjunct -  Direcția Generală de Supraveghere și Conformitate la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova

"A fost fascinant sa vad cate perspective pot exista asupra unei singure probleme. Desi in Romania piata de privacy este inca la inceput, constat cu mandrie ca inceputul este unul bun. Consultatii participanti la concurs sunt pregatiti pentru a face face cerintelor pietei, cu toate astea nu trebuie sa uitam ca este nevoie sa ne pregatim continuu pentru a putea face fata provocarilor si schimbarilor cu impact asupra vietii private. Astept cu interes si editia de anul viitor." declara Cristiana Deca - IAPP Romanian KnowledgeNet Chair, Data Protection Specialist și Legal Advisor Decalex. 

Planuri de viitor pentru editiile urmatoare

La finalul acestui concurs, va fi publicat un volum intitulat "GDPR Challenge Personal Training Workbook" dedicat analizei acestor studii de caz, incluzând o sinteză a tuturor măsurilor întreprinse și exemple de documente transmise de „operatori” (echipele participante) către „Autoritatea de Supraveghere GDPR Summer Challenge (ASGSC)” si care va constitui o resursă valoroasă pentru dezvoltarea profesională a oricărui Responsabil cu protecția datelor.

Dorim sa multimim tuturor partenerilor care au sustinut aceasta prima editie si care au oferit premii fiecarui finalist: ASCPD - Asociatia Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor, Centrul pentru Protecția Datelor, Asociatia pentru Protectia Vietii Private - Republica Moldova, DefRadar - GDPR Academy, DigiSign, Editura Univers Juridic, Universuljuridic.ro, Juridice.ro, „Hodoș și Asociații”, „Hodoș Business Recovery”, Wolters Kluwer România, Optiplaza si OrtoProfil.

"Vreau sa va felicit pentru organizarea acestui concurs si pentru dezvoltarea site-ului dpo-NET.ro! Ati reusit sa scoateti din zona tabu Regulamentul General privind Protectia Datelor si sa cresteti consitentizarea acestui domeniu.Prin acest concurs demonstrati faptul ca exista un mare interes in zona protectiei datelor si am fost placut surprins de implicarea unui numar mare de specialisti in rezolvarea provocarilor zilnice. Felicitari concurentilor si mult succes in continuare!" este mesajul transmis participantilor de Alin Olteanu - Avocat partener al Casei de avocatura “Olteanu și Asociații” București

 

 

INTRA ACUM în grupul WhatsApp "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Digisign ofera un cadou fiecarui absolvent al cursului online GRATUIT

Administratie Publica

Vizualizari: 40254

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Astazi, 23 Aprilie 2020, este lansat un nou curs online actualizat, oferit GRATUIT, avand tema "Informatii introductive despre utilizarea semnaturilor electronice" si care isi propune sa ofere informații generale despre cerintele legale in vigoare in privinta certificatelor digitale, tipologia si caracteristicile semnaturilor electronice si facilitatile obtinute prin utilizarea acestora.

Cuprinsul cursului online "Informatii introductive despre utilizarea semnaturilor electronice" este urmatorul :

1. Informatii generale, aspecte legislative
2. Semnatura electronica extinsa
3. Ce este certificatul digital calificat ?
4. Semnatura electronica vs. semnatura olografa pe hartie
5. Cum functioneaza sistemul de semnare si verificare a semnaturii electronice?
6. Intrebari si raspunsuri legate de semnatura electronica
7. Resurse utilile in utilizarea certificatului digital

Acest curs GRATUIT poate fi utilizat de Responsabilul cu Protectia Datelor (DPO) pentru a asigura informarea angajatilor operatorului de date, obtinand astfel si dovada instruirii acestora prin obtinerea Certificatului de Absolvire emis de dpo-NET.ro.

Pentru inscrierea la cursul GRATUIT este nevoie sa aveti un cont cu acces la cursurile online dpo-NET.ro.

Daca nu ati solicitat inca un astfel de cont, o puteti face GRATUIT prin completarea urmatorului formular: https://dpo-net.ro/solicitare-cont-acces-cursuri-online/, urmand ca in maxim 48 de ore sa primiti un email de confirmare privind inregistrarea, cu detalii despre autentificarea in sistem. 

Cadou DIGISIGN pentru absolventii acestui curs

DigiSign sustine educatia si recompenseaza absolventii cursului online „Informatii introductive privind utilizarea semnaturilor electronice”, oferit gratuit de DPO-NET.RO.

Fiecare absolvent a acestui curs beneficiaza de 50% discount din valoarea certificatului Digisign ( www.digisign.ro) si in plus primeste si Tokenul gratuit. Promotia este valabila pana la 31.07.2020, pentru certificatele cu valabilitate 1 an de zile, codul de reducere fiind reprezentat de codul unic al certificatului de absolvire. 

La finalul cursului se va accesa un chestionar grila cu zece intrebari alese aleatoriu din baza de date si daca rezultatul final al raspunsurilor corecte depaseste procentul de 70%, cursantul obtine automat un Certificat de Absolvire. 

 

INTRA ACUM în grupul WhatsApp "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Președintele Republicii Moldova a făcut public numele unui pacient infectat cu coronavirus

Administratie Publica

Vizualizari: 21307

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Conform site-ului de striri realitatea.md,  Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova,  a dezvăluit în timpul conferinței de presă  numele si prenumele femeii care a fost diagnosticată pozitiv cu coronavirus și care se află internată în prezent la Spitalul Clinic Republican, pentru tratament și monitorizare permanentă.

Conform aceleiasi surse, fiul pacientei, care a decis să ofere o explicație presei despre mama sa, a rugat portalul de știri să-i păstreze identitatea în anonimat pentru eventuale comentarii negative în spațiul public.

Conform legislatiei naționale in vigoare in Republica Moldova, " Culegerea ilegală sau răspîndirea cu bună-ştiinţă a informaţiilor, ocrotite de lege, despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fără consimţămîntul ei se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore."

Intr-o postare publica, Sergiu Bozianu, Președinte al Asociației pentru Protecția Vieții Private, a declarat:

"Publicarea numelui pacientului NU se admite și reprezintă o încălcare a drepturilor pacientului și a regimului juridic al protecției datelor cu caracter personal. În raport cu această persoană au fost comunicate suficiente detalii: nume, prenume, vârsta, țara de unde a venit și orașul, diagnoza, instituția medicală în care se tratează - informații care identifică în mod inerent persoana fizică. Urmează să vedem cum va reacționa CNPDCP, însă este un prim caz expus tranșat publicului larg. Trebuie să ținem cont că această persoană în primul rând este pacient (persoană care are nevoie de îngrijire medicală), inclusiv are copii, rude, prieteni - care într-un final vor avea de suferit.

Mai mult, Art. 6 alin (2) din Legea nr 133 privind protecția datelor cu caracter personal stabilește că Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal poate dispune, din motive întemeiate, interzicerea prelucrării categoriilor speciale de date cu caracter personal, chiar dacă subiectul datelor şi-a dat consimţămîntul, iar acesta nu a fost retras, cu condiţia ca interdicţia să nu fie înlăturată prin unul din cazurile stabilite la alin. (1) lit. b)–g)."

 

INTRA ACUM în grupul WhatsApp "Comunitatea Dpo-NET.ro"!


Iți plac articolele dpo-NET.ro? Poți fi la curent cu toate aceste noutăți dacă ne urmărești zilnic pe paginile noastre de LinkedIn sau Facebook. 


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe DPO-NET.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe DPO-NET.RO, vă rugăm să ne contactati.

Fenomenul FAKENEWS pierdut de sub control. „Spălați-vă mâinile, nu creierele!”

Acum câteva zile am citit întâmplător pe Fecebook un îndemn, „Spălați-vă mâinile, nu creierele!”. Acesta a fost și momentul în care am realizat că fenomenul Fakenews în România […]

Participa la DPO TOOLS Workshop – 23 / 24 Martie 2020 – „Mobilitatea, o provocare pentru aplicarea GDPR”

La nivelul dispozitivelor mobile, au aparut in ultima perioada noi variante de atacuri informatice menite de a extrage informatii cu caracter personal cunoscute sub forma furtului de identitate […]

Trevor Hughes, CEO IAPP: „În domeniul protecției datelor, avem o nouă profesie hibridizată”

Participând la cea de-a 13-a ediție a Conferinței pentru informatică, confidențialitate și protecția datelor (CPDP2020), desfășurată la Bruxelles în perioada 22-24 ianuarie 2020, Trevor Hughes, Președintele Asociației Internaționale […]

MODELE SI FORMULARE GDPR – O nouă carte în webshop-ul dpo-NET.ro

O nouă lucrare de mare interes a fost adaugată în webshop-ul dpo-NET.ro, fiind o contributie a membrilor Centrului de cercetare pentru protectia datelor, constituit in cadrul Universitatii de […]

Nicolae Ploeșteanu: „Consider că fiecare practician trebuie să aibă această carte”

In domeniul protecției datelor în România, anul 2020 a debutat cu lansarea pe piață a acestui volum, intituat „GDPR Aplicat. Instrumente de lucru pentru implementarea Regulamentului UE 679/2016”, […]

PECB semnează un acord de parteneriat cu NeoPrivacy România și lansează cursuri de certificare recunoscute internațional

PECB Group Inc. Canada a anunțat semnarea un nou acord de parteneriat cu NeoPrivacy România, pentru a distribui cursuri de formare PECB, recunoscute internațional. „Suntem foarte încântați de […]

Facebook forțat să amâne lansarea noului serviciu de dating în Europa

Cu numai 36 de ore înainte de Ziua Îndrăgostiților, Facebook a fost forțat să amâne lansarea in Europa a noului său serviciu, Facebook Dating, în urma intervenției Autoritatii […]

Dispozițiile legale care au permis accesul partidelor la listele suplimentare sunt neconstituționale

Conform unui comunicat de presă transmis de ASCPD – Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor, suntem informati ca avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la dispozițiile […]

Anul 2019 văzut prin ochii unui GDPR-ist, 10 momente memorabile

Este sfarsit de an si fiind un moment de bilant nu pot sa nu ma gandesc la cat de multe lucruri am realizat pe plan profesional si mai […]

EDPB a realizat cea mai mare arhivă digitală dedicată specialiștilor în PDP

Deși a trecut abia un an și jumătate de la intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2016/679, mulți dintre cei implicați implicați în procesul de aliniere la acest […]

Un funcționar public condamnat la 6 luni cu suspendare pentru încalcarea GDPR

Conform unui comunicat transmis de Autoritata de Supraveghere din Marea Britanie (ICO),  un fost angajat în cadrul Departamentului de asistență și servicii sociale din Dorset a fost urmărit […]

A început Războiul de independență al operatorilor de date din România

Nu știu alții cum sunt dar eu când mă gândesc la operatorii de date cu caracter personal care își proclamă independența peste noapte mă apucă panica. Numai în […]

Legea care a permis partidelor să copieze listele suplimentare încalcă GDPR-ul!?

Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 (Regulamentului general privind protecţia datelor), în vigoare de la 31 iulie 2018, „riscă” să fie […]

ACTIVITATEA AUTORITĂȚII CERT-RO CONTINUĂ SĂ FIE FINANȚATĂ DE LA BUGETUL DE STAT ȘI ÎN ANUL 2020

Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice (sau „Legea NIS”), a suferit câteva modificări prin Legea nr. 231 din […]

Dacă ai votat pe listele suplimentare partidele au aflat totul despre tine. Iată ce poți face

Peste 1.700.000 de votanți au fost înscriși pe listele suplimentare din țară și din străinătate în timpul alegerilor pentru Președintele României din data de 10 Noiembrie 2019. Dacă […]

Protecția datelor personale, subiect controversat în practica instituțiilor publice și a agenților economici din România

Deși a trecut un și jumătate de punere în aplicare a Regulamentului general privind Protecția Datelor cu Caracter Personal (GDPR), încă există multe semne de întrebare cu privire […]

ANAF-ul impune actualizarea documentelor pentru a respecta GDPR

Clienții IFN-urilor si a CAR-urilor trebuie să semneze un nou acord​ prin care sunt de acord ca împrumutătorul să transmită datele personale la ANAF în vederea interogării informațiilor […]

15 recomandări GDPR pentru managerul de spital

“Mie nu mie se poate intampla, am băieți tineri și destepti la IT”  este argumentul unui manager de spital pentru a justifica lipsa de interes, resurse și timp […]

55.000 euro amenda GDPR aplicată unui SPITAL pentru nedesemnarea DPO-ului

Conform unui comunicat al Comitetul European pentru Protecția Datelor, la 12 august 2019, Autoritatea de supraveghere austriacă a aplicat o amendă administrativă unui operator care activează în sectorul […]

ANSPDCP a publicat Raportul activității sale în decursul anului 2018

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a publicat pe site-ul său un Raport al activității sale în decursul anului 2018. Conform Raportului, în anul […]