Cea de-a șasea ediție a European Cyber Security Challenge, sau pe românește a Campionatului European de Securitate Cibernetică 2019, desfășurată în perioada 09 – 11 octombrie 2019 la București, și-a desemnat câștigătorii.
Clasamentul final ne-a umplut inimile de bucurie, echipa României ocupând primul loc, fiind urmată de echipele Italiei și Austriei.
Cu un total de 8188 puncte, deși a condus în clasament încă din a doua zi a concursului, echipa României a dus o luptă strânsă cu echipa Italiei, care a strâns 7324. Pe locul 3, cu 7036 de puncte, s-a clasat echipa Austriei, campioana ediției din 2015.
Vezi aici clasamentul final
în drumul său spre titlu, echipa României a avut de parcurs probe in domeniul securității aplicațiilor web, atacului și apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de rețea, reverse engineering, precum și simulări de prezentări publice.
Cei mai talentați 200 de tineri, din 20 de ţări, au concurat în România pentru mult râvnitul titlul de Campioni Europeni de Securitate Cibernetică
Să-i cunoaștem pe campioni!
?? Faceți cunoștință cu echipa României pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică #TeamRomania #ECSC2019
Publicată de Campionatul European de Securitate Cibernetică pe Marţi, 8 octombrie 2019
Doi ani la rând, România a luat locul doi, dar acum a plecat cu aurul.
România are un palmares impresionant în această tânără competiție, fiind de doua ori vicecampioana în edițiile din 2016 și 2017.
Cyber Security Challenge – Ediția 2016
Echipa României a ocupat locul al doilea dintr-un total de 10 țări participante la ediția din 2017 a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC) desfășurat la Duesseldorf, în Germania
Cyber Security Challenge – Ediția 2017
Echipa României a ocupat locul al doilea la Campionatul European de Securitate Cibernetică din 2017, care a avut loc la Malaga, Spania,
certSign, BitSentinel și Orange România au fost alături de echipă
În drumul spre titlu, echipa României a fost susținută de BitSentinel, Orange România și certSign, care au organizat procesul de selecție și pregătire a membrilor echipei noastre.
„Mulțumim partenerilor și sponsorilor care s-au implicat în pregătirea echipei (Orange, Certsign, BIT SENTINEL), organizatorilor (ANSSI, SRI - Serviciul Român de Informații și CERT-RO)” scria echipa României într-o postare pe Facebook din 9 septembrie .
Ce este European Cyber Security Challenge (ECSC)?
Deficitul de competențe în acest domeniul securității cibernetice este unul dintre motivele pentru care multe țări europene au lansat competiții naționale pentru a găsi tinere talente și pentru a-i încuraja să urmeze o carieră în domeniul securității cibernetice.
Toate aceste inițiative singulare de descoperire a celor mai experimentați tineri în domeniu s-au transformat sub umbrela ENISA (Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor) în Campionatul European de Securitate Cibernetică, care a debutat în anul 2015 și care se derulează în conformitate cu Planul de Acțiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetica a UE.
În cadrul ECSC, echipele fiecărui stat participant sunt implicate atât în exerciții de colaborare, cât și în competiție, acoperind domenii precum securitate web, securitate mobilă, puzzleuri criptografice, inginerie inversă și investigații.
Fiecare țară participantă la competiție trimite în finală o echipă formată din 10 tineri talentați din 2 categorii: 5 juniori (între 16 și 20 ani) și 5 seniori (între 21 și 25 ani), selectați în urma concursurilor naționale.
Ediția din acest an a fost găzduită de România, organizatori fiind Centrul Cyberint de la SRI, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice.
Felicitări campionilor!
Ne bucurăm enorm pentru succesul acestor tineri senzaționali, pe care îi felicităm și cărora le dorim mult succes în cariera de experți în securitate cibernetică. Ei sunt supereroii de care avem nevoie în lupta cu gloanțele invizibile ale atacurilor cibernetice. Sperăm să găsească în frumoasă Românie suficiente posibilități de dezvoltare și satisfacții încât să nu resimtă chemarea vestului sau mai nou al nordului, dacă ne uităm, cu invidie, înspre Estonia.
Nu în ultimul rând dorim să-i le transmitem aprecierea noastră celor care s-au ocupat de pregătirea echipei și tuturor entităților care au fost alături de echipă în drumul său spre primul titlul european în !
Suntem mândri de voi!
Echipa dpo.NET